Lääkärit lähetetään aids-taisteluun Kiinan maaseudulle
Kiina voimistaa taisteluaan aidsia vastaan menetelmillä, jotka tuovat mieleen Mao Zedongin valtakauden. Nuoria lääkäreitä lähetetään maaseudulle kohentamaan talousuudistusten jalkoihin jäänyttä terveydenhuoltoa. Vuosikaudet hiv-epidemiaa salaillut Kiinan johto on myös ryhtynyt jakamaan tartunnan saaneille köyhille ilmaisia lääkkeitä.
Vuosikaudet hiv-epidemiaa salaillut Kiinan johto ilmoitti viime syksynä, että tartunnan saaneille köyhille aletaan jakaa ilmaisia lääkkeitä.
Huhtikuussa ilmaiset aids-testit ja -lääkkeet luvattiin kaikille 1,3 miljardille kiinalaiselle. Maaseudun terveydenhuoltojärjestelmä ei kuitenkaan nykytilassaan kykene vastaamaan haasteeseen.
Virallisten tilastojen mukaan Kiinassa on alle 150 lääkäriä, jotka on koulutettu tekemään hiv-diagnoosi ja hoitamaan aidsia. YK:n arvion mukaan tartunnan saaneita on Kiinassa 1,5 miljoonaa, ja vuoteen 2010 mennessä määrä voi nousta 10-20 miljoonaan.
Kiinan terveysviranomaisten mukaan koulutetun henkilökunnan puute kylissä on ajanut jopa neljänneksen hiv-positiivisista lopettamaan aloittamansa ilmaisen lääkityksen.
Kyse on antiretroviraalisista yhdistelmälääkkeistä, joiden sivuvaikutukset voivat olla jopa hengenvaarallisia, joten hoito vaatii ammattilaisten valvontaa.
Kiinan terveysministeriö antoi huhtikuussa kehotuksen, että kaikki viiden viime vuoden aikana valmistuneet lääkärit lähtisivät vuodeksi työhön maaseudulle.
Tempaus muistuttaa kampanjaa, jonka Kiinan kommunistisen vallankumouksen isä ja maan pitkäaikainen johtaja, puhemies Mao Zedong, aloitti 1968. Tuolloin käynnissä ollut "kulttuurivallankumous" lähetti koulutetut nuoret "alas kyliin ja ylös vuorille".
Nyt aloitetun kampanjan taustalla vaikuttaa myös paniikki, joka Kiinassa syntyi vuosi sitten sars-keuhkokuumeen vuoksi. Terveysministeriön edustaja Zhou Mingjian kertoi Pekingin nuorten päivälehdelle, että lääkäreiden maaseutukomennuksia harkitaan pakollisiksi.
Paitsi kaikuja menneestä, uusi linja antaa myös toivoa laiminlyöntien korjaamisesta. Kiinan kaupungeissa asuu alle 30 prosenttia väestöstä, mutta ne imevät nykyisin kaksi kolmasosaa julkisista terveysmenoista.
Kiinassa 1980-luvulla aloitetut talousuudistukset vaativat kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta tulosvastuuta, mikä oli ankara isku varsinkin maaseudun terveydenhuollolle.
Vanhan kollektiivitalouden aikaan 90 prosenttia Kiinan maaseudun asukkaista sai ilmaisen terveydenhuollon. Nyt vakuutuksen piirissä on vain kymmenesosa maalaisista, joten 800 miljoonaa ihmistä joutuu pulittamaan kaikki terveysmenot omasta pussistaan.
Keskitetyn hallinnon purkaminen teki maaseudun sairaalat riippuvaisiksi aluehallinnosta. Kasvattaakseen tulojaan sairaalat oppivat rahastamaan ruiskeista ja tiputushoidoista jättäen halvemmat hoitomuodot sivuun.
Ennalta ehkäisevien toimien laiminlyönti on lisännyt infektiosairauksia ja epidemioita, kuten hivin ja sarsin leviäminen osoittavat.
Valtaosa hivin kantajista asuu Kiinassa maaseudulla. Suurin ryhmä koostuu Henanin maakunnan köyhistä talonpojista, jotka saivat tartunnan luovuttaessaan verta rahasta julkisen terveydenhuollon kannustamina.
Saastuneen veren arvioidaan tartuttaneen hivin yli miljoonaan ihmiseen pelkästään Henanissa. Vastaavia epähygieenisiä kaupallisia hankkeita oli 23 muullakin alueella, joilla aids-testit ovat paljolti tekemättä.
Henanilaisille on jaettu ilmaisia aids-lääkkeitä, mutta moni on lopettanut kuurin lyhyeen sen aiheuttamien pahoinvoinnin ja huimauksen vuoksi.
Asiantuntijat pelkäävät, että tuloksena voi olla lääkkeille resistentti hi-virus, joka alkaa levitä Kiinassa ja myös sen rajojen yli.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia