Lääkekehityksessä unohdettu trooppiset sairaudet
Viime vuosikymmenenä kehitetyistä lääkkeistä vain murto-osa on suunnattu vakaville, mutta vähän huomiota saaville trooppisille sairauksille.
Vain murto-osa 2000-luvulla kehitetyistä uusista lääkkeistä suunnattiin trooppisille taudeille, tuberkuloosille ja muille vähän huomiota saaville vakaville sairauksille, sanovat Lääkärit yli rajojen ja Lääkkeitä lainminlyödyille taudeille järjestö.
Järjestöjen tekemän selvityksen mukaan viime vuosikymmenen aikana kehitetyistä lääkkeistä vain 3,8 prosenttia oli tarkoitettu näille niin kutsutuille laiminlyödyille sairauksille, joiden osuus maailman taudeista oli yli 10 prosenttia.
Laiminlyötyjen tautien lääkekehitys on nojannut viime vuosina lähinnä jo olemassa olevien lääkkeiden parantamiseen ja uudelleen hyödyntämiseen. Viime vuosikymmenen aikana kehitetyistä 336:sta uudesta lääkkeestä vain neljä on kehitetty laiminlyödyille sairauksille.
"Ihmisiä kuolee yhä arkaaisiin sairauksiin. Lääkärien ja sairaanhoitajien kädet ovat yhä sidotut oikeanlaisten lääkkeiden puutteisiin, pakotettuna hoitamaan potilaitaan vuosikymmeniä vanhoilla, usein julmilla lääkkeillä" sanoi MSF:n puheenjohtaja Unni Karunakara New Yorkissa järjestetyssä laiminlyötyjen sairauksien seminaarissa.
Kolme neljästä laiminlyödyille sairauksille kehitetystä lääkkeestä oli järjestöjen mukaan suunnattu malarian hoitoon. Yhtäkään uutta lääkettä ei kehitetty terveysjärjestö WHO:n määrittelemille trooppisille lainminlyödyille taudeille. Lisäksi vain 1,4 prosenttia kliinisistä tutkimuksista keskittyi kyseisiin sairauksiin.
Alkuvuodesta kansainväliset lääkeyhtiöt, terveysjärjestöt ja avunantajat ilmoittivat tavoitteestaan päästä eroon harvoin puhutuista trooppisista sairuksista. Sairauksien selättämiseen on luvattu yli 785 miljoonaa dollaria, jotka käytetään muun muassa lääkkeidenlahjoitusohjelmiin ja asiantuntijuuden jakamiseen tutkimuksen ja uusien lääkkeiden kehittämiseksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia