Lääkeväärennös voi viedä hengen Kamerunissa
Lääkkeiden laiton kauppa kukoistaa, mutta on samalla vaaraksi köyhien terveydelle, kirjoittaa Monde Kingsley Nfor.
(IPS) -- Kun kamerunilainen Francois Biloa sairastui malariaan, omaiset tekivät kuten aina: ostivat lääkkeet torilta. Pian tajuton Biloa oli kuitenkin vietävä sairaalaan.
Malariaklinikalla arvioidaan, että kuusi potilasta kymmenestä on ottanut laittomasti valmistettuja tai salakuljetettuja lääkkeitä ennen hakeutumistaan hoitoon.
"Torilta ostettu lääke tepsi ennen malariaan, ja se on halpaa", Biloa sanoo. Hänen mukaansa väärennetyn version artemisiinia sisältävästä Coartem-kuurista saa parilla eurolla.
Apteekissa kuurin hinta on yli kaksinkertainen, ja lääkärikäynti maksaa kolmisen euroa.
"Täällä sairaalassa laskuni on noussut jo 56 euroon. Minulla on monille lääkkeille resistantti malaria ja lisäksi lavantauti", kertoo Biloa, joka uskoo olleensa kuolemaisillaan ennen hoitoon pääsyään.
Vaikutusvaltainen mafia
Kamerunin pääkaupungin Yaounden torit ja tienvarret pursuavat piraattilääkkeitä myyviä kojuja. Kauppa on kiellettyä, mutta kukoistaa lepsun valvonnan sekä kehnojen ja kalliiden terveyspalvelujen vuoksi.
Kamerunin apteekkariyhdistyksen Cristophe Ampoam uskoo, että jopa 70 prosenttia maassa myydyistä lääkkeistä on laittomia.
"Kauppaa pyörittää mahtava mafiamainen verkosto, jota on vaikea hajottaa. Laiton lääkekauppa arvioidaan viisi kertaa tuottoisammaksi kuin laillinen. Mafian lonkerot ulottuvat oikeuslaitokseen ja tulliin, joten poliisi ei uskalla käydä sen kimppuun", Ampoam selittää.
Hänen mukaansa piraattilääkkeet tuotetaan pääosin Lähi-idässä ja Aasiassa, vaikka valmistusmaaksi ilmoitetaan usein Saksa.
Itselääkintä ongelmana
Tutkimuslaitos International Policy Network arvioi, että pelkästään väärennetyt tuberkuloosi- ja malarialääkkeet tappavat maailmassa 700 000 ihmistä vuodessa.
Ampoamin mukaan Kamerunin luvattomien lääkkeiden kirjo on laaja. Se sisältää esimerkiksi muissa maissa myrkyllisinä kiellettyjä aineita tai rohtoja, joissa vaikuttavaa ainetta on liian vähän. Myyntiin voi päätyä myös avustusjärjestöjen jakamia ja vanhentuneita lääkkeitä.
"Itselääkintä on Kamerunissa vakava terveysongelma, joka koskettaa miltei jokaista perhettä. Se johtuu epäilyttävien lääkkeiden helposta saatavuudesta", myöntää terveysministeriön lääketutkimuspalvelun johtaja Marlise Loudang.
Pimeä kauppa kannattaa
"Poliisi käy silloin tällöin takavarikoimassa lääkkeeni, mutta minulla on varaa siihen, koska ratsioita on harvoin ja varastoni on muualla", kertoo piraattilääkkeitä myyvä Marcel Olinga. Hän sanoo ansaitsevansa kaupalla noin 30 euroa päivässä.
"Joillakin asiakkailla on lääkärin resepti, toiset kysyvät neuvojani ja osa vain ilmoittaa, mitä haluaa", Olinga kuvaa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Kamerunissa on yli 13 000 asukasta lääkäriä kohti. Suomessa luku on noin 260.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia