Länsi-Afrikan pakolaisnaiset purkavat sotatraumojaan ompelukurssilla
Guinean pakolaisleireillä Liberian sisällissotaa paenneet naiset yrittävät toipua sodan aiheuttamista traumoista. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen ohjelma auttaa naisia järjestämällä muun muassa ompelukurssin, joka tarjoaa myös toivoa leivästä kotiinpaluun koittaessa. YK arvioi, että liberialaispakolaisten paluu tulee ajankohtaiseksi vuonna 2005.
Yhdeksän liberialaista naista vuorottelee neljän ompelukoneen ääressä Lainen pakolaisleirissä eteläisessä Guineassa. Ompelukurssi on tarkoitettu avuksi sodan aiheuttamien traumojen voittamiseen, ja samalla se tarjoaa naisille toivoa leivästä kotiinpaluun koittaessa.
Kurssin opettaja Charlesetta Kollie on itsekin Liberian pakolainen. Hän johti kotimaassaan koulutuskeskusta ennen sotaa.
"Vaikka minulla oli kaikki mitä tarvitsin, lähdin Liberiasta sen jälkeen kun Charles Taylor valittiin presidentiksi 1997. Pakenin ensin Norsunluurannikolle, mutta sieltä sota ajoi minut Guineaan", Kollie kertoo.
"Yksi lapsistani sairastui ja kuoli matkan aikana. Kaksi lasta ja mieheni ovat kanssani täällä Lainessa, muusta suvustani en ole kuullut mitään", hän jatkaa.
Ompelukurssilainen Yassah Sakie, 30, on kokenut vielä kovempia. Hän joutui Liberian armeijan sotilaiden vangiksi ja raiskaamaksi.
"Ennen kurssia olin tyystin vailla toivoa, mutta nyt haluan oppia jotakin, jonka avulla pystyn elättämään itseni ja kolme lastani", Sakie sanoo.
Pakolaisleirin ompelukurssi liittyy naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen ohjelmaan (Gender-Based Violence, GBV), ja sen rahoituksesta vastaa pääosin YK:n lastenrahasto Unicef.
Kurssille osallistuva 19-vuotias nuori äiti Namini Tinna kaipaisi muutakin opetusta. "Opin täällä ompelemaan, mutta haluaisin kunnon koulutuksen ja riippumattoman elämän. Suurin toiveeni on onnistua elämässä ja löytää taas vanhempani, joista jouduin eroon 1998", hän kertoo.
Naisten pahoinpitely ei ole harvinaista pakolaisleirissäkään. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa Lainessa kirjattiin 391 väkivallantekoa naisia vastaan", YK:n pakolaisviraston UNHCR:n Guinean tiedottaja Fatoumata Diariou Tounkara kertoo.
"Tarjoamme psykologista, lääketieteellistä ja oikeudellista apua väkivallan uhreille", GBV-neuvoja Marie-Aimee Marita selittää.
Hänen mukaansa seksuaaliseen häirintään ja raiskaukseen leirissä syyllistyneet yritetään saada kiinni ja toimittaa telkien taakse Guineassa.
GBV-ohjelma sodan ja pakolaisuuden aiheuttamien traumojen purkamiseksi aloitettiin Guineaan saapuneiden pakolaisten keskuudessa 1990-luvun alussa. Lainenkin leiriin on tullut pakolaisia, joilta karmeat kokemukset ovat vieneet puhekyvyn. Aloitteen Guinean hankkeesta teki yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö International Rescue Committee (IRC). Järjestö perustettiin 1933 Albert Einsteinin aloitteesta auttamaan saksalaisia natsismin vastustajia.
Viime vuonna Unicef antoi 13 000 euroa Guineassa koulutukseen, jossa pakolaisille selvitettiin heidän oikeuksiaan. Ompelukurssin budjetti on reilut 40 000 euroa.
"Haluaisin tehdä tätä samaa työtä Liberiassa, kunhan tilanne sallii. GBV-ohjelmaa pitäisi jatkaa siellä", Kollie pohtii.
Guineassa huhti-toukokuun vaihteessa vieraillut YK:n pakolaisvaltuutettu Ruud Lubbers ilmoitti, että Liberian pakolaiset palautetaan pian kotiin.
Lainen leirin 80 000 pakolaisesta on liberialaisia 32 000. Liberian ja Sierra Leonen sisällissotien ollessa pahimmillaan YK majoitti 600 000 pakolaista köyhään Guineaan.
"Olemme palauttaneet kotiin jo yli 80 prosenttia sierraleonelaisista. Nyt liberialaisten on ryhdyttävä ajattelemaan kotiinpaluuta", Lubbers sanoi.
Hänen mukaansa valmistelutyöt Liberiassa ottavat kuitenkin aikansa, joten palautus ei ala ennen tammikuuta 2005.
Liberiassa alkoi sisällissota 1989. Sen 1995 päättänyt rauhansopimus ei vakauttanut oloja, sillä Taylorin hallintoon tyytymättömät oppositioryhmät jatkoivat vastarintaa. Taistelut kiihtyivät alkuvuodesta 2003, ja Taylor lähti maanpakoon Nigeriaan elokuussa.
Taylorin eron ja rauhansopimuksen solmimisen jälkeen kapinalliset vetäytyivät pääkaupungista Monroviasta, jota valvovat kansainväliset rauhanturvaajat. Levottomuudet ovat kuitenkin jatkuneet muualla maassa. Maata johtaa nyt väliaikaishallinto, jonka valtakausi kestää lokakuuhun 2005.
Arviot Liberian selkkausten uhrien määrästä vuodesta 1989 lähtien vaihtelevat neljännesmiljoonasta puoleen miljoonaan, joista valtaosa on siviilejä.
Liberian kolmesta miljoonasta asukkaasta 75 prosenttia elää nyt köyhyydessä. Työttömyysaste on 85 prosenttia, ja lukutaitoisten osuus on romahtanut 38 prosenttiin.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia