Lapsia varjellaan taantumalta Kaakkois-Aasiassa
Kaakkois-Aasian maat ehkäisevät lapsityövoiman kasvua ja taantuman muita kielteisiä vaikutuksia lapsiin välttämällä sosiaaliturvan leikkaamista.
Kaakkois-Aasian maat ehkäisevät lapsityövoiman kasvua ja taantuman muita kielteisiä vaikutuksia lapsiin välttämällä sosiaaliturvan leikkaamista.
Kansainvälisen työjärjestön ILOn Aasian ja Tyynenmeren pääekonomisti Gyorgy Sziraczki sanoo, että maat ovat ottaneet opikseen vuoden 1997 pahasta lamasta. Tuolloin monen alueen maan reipas talouskasvu romahti pakkaselle ja lapset joutuivat töihin, kun miljoonat aikuiset menettivät leipäpuunsa.
"Sosiaalialan leikkaukset vuoden 1997 kriisin aikaan lisäsivät lapsityövoiman käyttöä. Nyt tätä virhettä ei ole tehty", Sziraczki sanoo.
Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat samoilla linjoilla. Vuoden 1997 apupakettien ehtona olivat sosiaalisektorin leikkaukset, mutta nyt niitä ei vaadita.
ILOn mukaan Aasian ja Tyynenmeren alueella on 120 miljoonaa alle 15-vuotiasta lasta töissä. He muodostavat noin 19 prosenttia alueen 650 miljoonasta 5-14-vuotiaasta.
Talouskriisi iski Kaakkois-Aasiaan
Loppukesällä 2008 alkanut talouskriisi on iskenyt voimalla Kaakkois-Aasian teollisuuteen, kaivosalaan, matkailuun ja kaupalliseen maatalouteen, Maailmanpankin tuore tutkimus kertoo.
Vuoden 2009 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana Vietnamin teollisuustuotteiden vienti supistui 30 prosenttia ja Indonesian melkein 40 prosenttia edellisvuoden vastaavasta.
Pankin mukaan Filippiineillä valmistettujen puolijohteiden ja elektroniikan kysyntä romahti 60 prosenttia vuoden 2009 alkupuoliskolla. Kambodzhassa vastaavaa on koettu sekä vaatetus- että rakennusalalla.
Kun nykyinen taantuma alkoi purra Kaakkois-Aasiassa, ILO varoitti maiden hallituksia, että lapset saattavat joutua kärsimään. Järjestön tutkimus vuoden 1997 kriisistä osoitti näin käyneen.
Filippiineillä monet 10-14-vuotiaat keskeyttivät 1990-luvun lopulla koulunkäynnin ja menivät töihin. Indonesiassa ja Thaimaassa erityisesti tytöt joutuivat tehtäviin, joissa poljettiin lasten oikeuksia.
Sziraczki kertoo, että nyt maat ovat päinvastoin kasvattaneet sosiaalisektorin rahoitusta. Esimerkiksi Indonesiassa ja Filippiineillä lapset ovat pysyneet koulunpenkillä uusien tukien ansiosta.
Molemmat maat ovat varanneet neljä prosenttia neljän miljardin euron elvytyspaketeistaan sosiaaliohjelmiin. Normaalisti Indonesia käyttää yhden prosentin ja Filippiinit alle puoli prosenttia bruttokansantuotteestaan vastaaviin tarkoituksiin.
Maailmanpankin mukaan myös Malesia, Thaimaa, Laos ja Kambodzha ovat taantuman aikana sijoittaneet terveydenhoitoon ja koulutukseen.
Malesiassa 9 ja Thaimaassa 1,5 prosenttia bkt:sta menee tällä hetkellä sosiaaliohjelmiin.
Aikuisten työttömyys lisää lapsityövoiman käyttöä
ILO arvioi toukokuussa, että Aasian ja Tyynenmeren alueella työttömien määrä saattaa nousta 9-26 miljoonalla, jolloin ilman toimeentuloa olisi 112 miljoonaa ihmistä.
Vaarana on, että siinä tilanteessa lapsia pakotetaan työhön.
Syyskuussa Yhdysvaltain työministeriä raportoi, että Thaimaassa, Filippiineillä ja Malesiassa on sallittu lasta riistävä työnteko.
Ministeriön mukaan Filippiineillä käytetään lapsi- tai pakkotyövoimaa teollisuudessa. Burmassa lapsia on pakkotyössä riisin, sokeriruo'on ja kumin tuotannossa.
Yhdysvaltain työministeriön tutkimissa 58 maassa lapset valmistavat muun muassa tekstiilejä, jalkineita, leluja ja joulukoristeita.
Indonesia ja Filippiinit tukevat perheitä
Indonesiassa on taantuman vuoksi tehostettu vuonna 2007 aloitettua perheiden tukiohjelmaa. Alle kymmenellä eurolla kuussa elävät perheet saavat terveydenhuollon ja koulutuksen lisäksi taloudellista apua.
Avun ehtona on, että raskaana olevat naiset käyvät tarkastuksissa vähintään neljä kertaa ja lapset tuodaan terveyskeskukseen rokotettaviksi. Lasten on käytävä peruskoulu loppuun, eivätkä poissaolot saa ylittää 15:tä prosenttia tunneista.
Myös Filippiineillä on tehostettu jo aiemmin aloitettua tukea köyhille perheille. Tietyt ehdot täyttäviä perheitä tuetaan äitiysterveyden ja lasten koulunkäynnin kohentamisessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia