Lehdistönvapausindeksi: Journalismin toimintaympäristö huono 128 massa, valeuutisteollisuus heikentää lehdistönvapautta
Suomi on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä viidenneksi paras maa, mutta Viestikoekeskus-jutun tuomiot heikentävät toimittajien turvallisuutta. Maailmanlaajuisesti huolta aiheuttaa valeuutisten tehtailu, jossa hyödynnetään myös tekoälyä.
- Kuva: Tim Klapdor / CC BY-NC 2.0 DEED.
Journalismin toimintaympäristö on huono jo useimmissa maailman maissa, käy ilmi tänään julkaistusta Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksistä.
Se tarkastelee lehdistönvapauden tilaa 180 maassa. Niistä vain runsaassa 50 maassa tilanne voidaan luokitella hyväksi tai tyydyttäväksi, muissa se on joko ”erittäin vakava”, ”vaikea” tai ”ongelmallinen”.
Indeksin kärjessä on seitsemättä vuotta peräkkäin Norja. Sen jälkeen tulevat Irlanti, Tanska, Ruotsi ja Suomi. Viimeisillä sijoilla taas ovat Turkmenistan, Iran Vietnam, Kiina ja Pohjois-Korea.
Vuotuinen indeksi mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella. Se arvioi poliittista ympäristöä, laillista toimintakehikkoa, taloudellisia edellytyksiä, sosiokulttuurista ympäristöä sekä toimittajien turvallisuutta.
Tänä vuonna huolta herättää esimerkiksi Intian, Turkin, Tunisian ja Haitin tilanne. Intiassa media on siirtynyt yhä enemmän pääministeri Narendra Modille läheisten oligarkkien valtaan. Recep Tayyip Erdoğain hallinto Turkissa taas on lisännyt toimittajien vainoa toukokuun vaalien alla.
Afrikassa tilanne on heikentynyt esimerkiksi Tunisiassa presidentti Kais Saiedin autoritaarisuuden takia, Haiti taas on pudonnut turvallisuustilanteen heikkenemisen vuoksi.
RSF:n mukaan indeksissä näkyy tänä vuonna erityisen suurta vaihtelua. Esimerkiksi Brasilia nousi 18 sijaa autoritaarisen presidentti Jair Bolsonaron astuttua sivuun, Senegal taas putosi 31 sijaa toimittajien pidätyksen takia.
”Tämä epävakaus on tulosta viranomaisten lisääntyneestä aggressiivisuudesta monissa maissa ja kasvavasta vihamielisyydestä toimittajia kohtaan sosiaalisessa mediassa ja fyysisessä maailmassa. Ailahtelevuus on seurausta myös valeuutisteollisuudesta, joka tuottaa ja jakaa disinformaatiota ja tarjoaa välineitä sen tekemiselle”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire tiedotteessa.
Raportin tietojen keräämiseen käytetään myös lehdistönvapauden asiantuntijoita. 118 maassa asiantuntijat sanoivat, että heidän maidensa poliittiset toimijat ovat mukana disinformaatio- tai propagandakampanjoissa. RSF on huolissaan myös tekoälyn roolista valeuutisoinnin voimistajana.
Viime vuonna indeksissä viidenneksi pudonnut Suomi säilytti kokonaissijoituksensa, mutta romahti indeksin toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa sijalle 23. Romahduksen syynä ovat Helsingin Sanomien toimittajien saamat tuomiot viestikoekeskuksesta julkaistun lehtijutun vuoksi. Suomen Toimittajat ilman rajoja -yhdistys on tilanteesta huolissaan.
”Kun toimittajat joutuvat nyt pelkäämään jopa langettavia tuomioita työnsä tekemisestä, journalismin elintila kutistuu. Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma järjestön tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia