Living Planet -raportti: Eläinlajien kato luultua pahempaa
WWF:n lippulaivaraportin mukaan kulutamme yhä puolitoista maapalloa vuodessa ja biodiversiteetti hupenee hälyttävää vauhtia.
Maailman selkärankaisten populaatiot ovat puolittuneet viimeisten 40 vuoden aikana. Romahdus on paljon suurempi kuin aiemmin luultiin, sanoo ympäristöjärjestö WWF tänään julkaistussa Living Planet -raportissaan.
Kahden vuoden välein julkaistavan raportin tutkimusmetodeja muutettiin tämänvuotista raporttia varten. Uusien lukujen mukaan vuosina 1970–2010 selkärankaisten lajien populaatiot vähenivät 52 prosenttia, raportissa kerrotaan. Syynä katoon ovat etenkin ylikäyttö, elinalueiden menetys ja ilmastonmuutos.
Tilanne on epätasainen: korkean tulotason maissa biodiversiteetti on noussut 10 prosenttia, köyhissä pudonnut 58 prosenttia. Haasteena onkin inhimillisen kehityksen lisääminen ja jalanjäljen pitäminen kestävän kokoisena, raportissa todetaan.
Living Planet -raportissa tarkastellaan myös ihmiskunnan ekologista jalanjälkeä eli sitä, miten paljon luonnonvaroja käytetään maapallon kantokykyyn nähden. Aiempien vuosien tapaan ihmiskunta käyttää edelleen puolitoista kertaa enemmän luonnonvaroja kuin pitäisi. Yli puolet ekologisesta jalanjäljestä muodostuu hiilestä.
Ekologinen jalanjälki pieneni hiukan vuosina 2008–2009, mutta nyt trendi on jälleen noususuhdanteinen, raportissa kerrotaan.
Ekologinen jalanjälki ylitti luonnon kantokyvyn 91 maassa tutkituista 152:sta. Suurin jalanjälki on Kuwaitilla, Qatarilla, Arabiemiraateilla, Tanskalla ja Belgialla. Vähiten luonnonvaroja kuluttavat Itä-Timor, miehitetty Palestiinalaisalue, Eritrea, Haiti ja Afganistan.
Suomalaisten ekologinen jalanjälki on tilaston mukaan maailman 15:nneksi suurin. Vuonna 2012 sijoitus oli 11:s.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia