Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Maailman suurin pakolaisleirin aurinkovoimala aloitti toimintansa
Jordanian Za'atarin pakolaisleirillä on saatu tähän asti sähköä vain rajoitetusti, mutta uusi 40 000 aurinkopaneelia sisältävä voimala tuo helpotusta.
Jordanian Zaatarin pakolaisleiri avattiin vuonna 2012. Siellä elää noin 80 000 ihmistä. Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0.
Jordaniaan Za'atarin pakolaisleirille on pystytetty aurinkovoimala, jonka on määrä tuottaa sähköä yhteensä 80 000 syyrialaispakolaiselle.
Kyseessä on suurin koskaan pakolaisleirille rakennettu aurinkovoimala. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain 13 000 tonnia eli noin 30 000 öljytynnyrin verran. Säästöjä tulee noin 5,5 miljoonaa dollaria, eli 4,65 miljoonaa euroa vuodessa, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
”Voimala tuottaa valtavat energiansäästön UNHCR:lle. Rahat investoidaan mualle apuun. Syyrian pakolaiskriisi jatkuu jo 7. vuotta, mikä tarkoittaa, että avunantajat ovat väsyneitä. Nämä säästöt auttavat toimittamaan apua pakolaisille Za'atarin leirillä ja muuallakin”, sanoo UNHCR:n Jordanian edustaja Stefano Severe tiedotteessa.
Voimalan rahoitti Saksan hallitus, ja se käynnistettiin maanantaina.
Za'atarin leiri avattiin kesäkuussa 2012, ja sen väkiluku on kasvanut nopeasti. Aiemmin leirin energiakulut olivat niin korkeat, että pakolaisten asumuksissa saatiin sähköä vain 6–8 tuntia päivässä auringonlaskun jälkeen. Nyt sähköä saadaan 12–14 tuntia päivässä, mikä tarkoittaa, että lapset pystyvät tekemään helpommin läksyjään eikä heidän tarvitse enää leikkiä pimeillä kujilla.
Voimala on rakennettu leirin ulkopuolelle, ja se koostuu 40 000 aurinkopaneelista, jotka vievät noin 33 jalkapallokentän verran tilaa. Rakennustyömaa työllisti sekä syyrialaisia että jordanialaisia.
Kaikki sähkö on määrä käyttää pakolaisten asuntojen sähköistämiseen, loppu syötetään Jordanian kansalliseen sähköverkkoon.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia