Maan ystävät kritisoi kultakaivosyhtiötä
Suomessa toimiva Dragon Mining suunnittelee uusia kaivoksia, vaikka nykyistenkin ympäristöongelmissa on setvimistä, käy ilmi tuoreesta raportista.
Talvivaara ei ole Suomen ainoa ympäristön kannalta ongelmallinen kaivoshanke, sanoo ympäristöjärjestö Maan ystävät.
Järjestön tuoreen raportin mukaan Suomessa toimivan kaivosyhtiö Dragon Miningin ongelmat osoittavat, että Suomen kaivostoiminta ei ole kestävällä pohjalla.
Maan ystävät sekä vapaiden tutkijoiden verkosto Hitaiden akatemia käyvät raportissa läpi australialaisomisteisen Dragon Miningin kultakaivos- ja rikastamotoimintaa. Yhtiöllä on kultakaivokset Orivedellä ja Huittisissa sekä rikastamo Sastamalassa. Se suunnittelee kaivosten avaamista myös Valkeakoskelle sekä Kuusamoon, mutta projektit ovat olleet vastatuulessa: Valkeakoskella ympäristöluvasta on tehty valitus ja Kuusamossa ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa on ollut puutteita.
Raportin mukaan esimerkiksi Orivedellä Dragon Miningin kaivostoiminta on johtanut kaivoksen alapuolisten vesien ja kalakantojen peruuttamattomaan pilaantumiseen. Läheisten Ala-Jalkajärven ja Peräjärven syvänteessä alumiinin ja sinkin pitoisuudet ovat kaloille tappavia, ja pohjasedimentin raskasmetallipitoisuudet ylittävät ympäristöministerin laatiman pilaantuneen maan raja-arvot. Vaikka pahimmat ongelmat alkoivat jo edellisen yhtiön, Outokummun, aikana, Dragon Mining on reagoinut asiaan hitaasti, raportissa sanotaan.
Raportin mukaan osa päästöistä voidaan selittää sillä, että monille raskasmetalleille ja muille vaarallisille aineille ei ole määritelty turvallisia raja-arvoja. Osa päästöistä kuitenkin rikkoo lakisääteisiä määräyksiä, mikä osoittaa epäkohtia viranomaisvalvonnassa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilla ei ole riittäviä resursseja ja työkaluja puuttua kaivostoiminnan haittavaikutuksiin, ja lisäksi julkinen valta tekee yhteistyötä yritysten kanssa, raportissa sanotaan.
Maan ystävät kritisoi myös yleisesti Suomen mineraalistrategiaa, jonka mukaan hyödynnettävissä olevat malmivarat on pyrittävä ottamaan mahdollisimman nopeasti käyttöön.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia