Maapallon pelastaminen vaatii kakkossuunnitelman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maapallon pelastaminen vaatii kakkossuunnitelman

Bensalitran hinta yli kaksinkertaistuisi, jos ympäristökustannukset laskettaisiin mukaan.

Jotta maailmantalous erkanisi tuhon tieltä, on saavutettava neljä tavoitetta: vakautettava sekä ilmasto että väestönkasvu, hävitettävä köyhyys ja palautettava talous luonnon asettamiin rajoihin.

Earth Policy Institute kutsuu sitä sivilisaation pelastamisen suunnitelma B:ksi. Tavoitteet ovat sidoksissa toisiinsa, ja ihmiskunnan ruokkiminen edellyttää niitä kaikkia.

Talouden uudelleenjärjestelyn avain ovat todelliset hinnat, jotka sisältävät myös epäsuorat kustannukset. Niiden laskemisessa ekonomistit tarvitsevat apua ympäristö- ja väestötieteilijöiltä, meteorologeilta, agronomeilta ja hydrologeilta.

Energian hintaan tulee sisällyttää fossiilisten polttoaineiden käytön täydet kustannukset. Kansalaisten taakkaa voidaan keventää tuloverohelpotuksilla.

Bensiinin oikea hinta

Hintavääristymä näkyy erityisen selvänä bensiinikaupassa. Parhaan analyysin epäsuorista kuluista on laatinut International Center for Technology Assessment:

Yhteiskunnalle koituu epäsuoria kuluja ilmastonmuutoksesta, öljyteollisuuden verohelpotuksista, öljyntuotannon aseellisesta suojelusta, teollisuuden tukiaisista, öljyvuodoista ja liikenteen päästöjen aiheuttamista hengitystiesairauksista.

Yhdysvalloissa se tekee noin 12 dollaria gallonalta (2,40 euroa litralta) bensapumpulla maksetun hinnan päälle. Joku senkin hinnan maksaa: ellemme me, niin meidän lapsemme.

Järkevää taloutta voidaan rakentaa vasta, kun hinnat ovat kohdallaan bensiinin ja hiilen poltossa sekä metsien hakkuissa, pohjaveden liikakäytössä ja ylikalastuksessa.

Jos saamme aikaan rehelliset markkinat, niin markkinavoimat järjestävät maailman energiatalouden äkkiä uuteen uskoon. Öljyn ja hiilen käyttö vähenee, kun tuuli- ja aurinkoenergiasta sekä maalämmöstä tulee paljon niitä halvempia.

Maapallo Enronin tiellä

Kulujen kirjaamatta jättäminen johtaa konkurssiin, kuten Enronin tapaus osoitti. Vuosikymmen sitten Enron oli Yhdysvaltain seitsemänneksi arvokkain yhtiö, jonka erinomaisuutta bisneslehdet kilvan suitsuttivat.

Jotkut sijoittajat alkoivat kuitenkin esittää kysymyksiä. Ulkopuolisten toteuttamassa tilintarkastuksessa Enron osoittautui konkurssikypsäksi. Parhaimmillaan yli 90 dollarin arvoinen osake romahti muutamiin sentteihin.

Enron oli kehittänyt nerokkaita tapoja jättää kuluja kirjaamatta. Me teemme nyt samaa koko planeetan mitassa.

Markkinataloutemme ei myöskään kunnioita luonnon kestävän hyödyntämisen asettamia rajoja. Jos esimerkiksi pohjaveden pinta alkaa laskea, uusien kaivojen kaivaminen pitäisi kieltää heti.

Jos vesi jatkaa hupenemistaan, hinta tulisi nostaa tasolle, joka vähentää käyttöä. Vaihtoehtona on yhä syvempien kaivojen poraaminen, joka kutistaa lopulta ruokakasvien satoisuutta ja nostaa ruoan hintaa.

Metsänomistajia tulisi verottaa kantojen mukaan. Se korvaisi avohakkuita valikoivilla hakkuilla ja edistäisi metsien suojelua.

Maailman valtiot tukevat fossiilisten polttoaineiden käyttöä noin 500 miljardilla dollarilla (380 mrd. eurolla) vuodessa. Uusiutuvia energiamuotoja tuetaan yhteensä noin 70 miljardilla dollarilla (53 mrd. eurolla).

Norjan ja Pohjanmeren alueen Exxon-yhtiön entinen varapuheenjohtaja Øysten Dahle on kiteyttänyt tilanteen: "Sosialismi romahti, koska se ei antanut markkinoiden kertoa totuutta taloudesta. Kapitalismi voi romahtaa, koska se ei anna markkinoiden kertoa totuutta ekologiasta."

Lester R. Brown johtaa vuonna 2001 perustamaansa Earth Policy Institutea.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia