Malesiaan tiukat terrorismi- ja kansankiihotuslait
Tällä viikolla tehtyjen päätösten mukaan terrorismiepäiltyjä voidaan pitää pidätettyinä ilman oikeudenkäyntiä jopa vuosia ja kansankiihotuksesta voi joutua 20 vuodeksi vankeuteen.
Malesian parlamentti on hyväksynyt tällä viikolla lakimuutoksia, joiden pelätään ajavan maan toisinajattelijat yhä ahtaamalle. Tänä aamuna läpi meni lakimuutos, joka mahdollistaa aiempaa kovemmat tuomiot kansankiihotuksesta.
Aiemman kolmen vuoden sijasta kansankiihotuksesta voi nyt joutua 20 vuodeksi vankeuteen. Samalla myös kansankiihotus netissä kriminalisoitiin.
Muun muassa YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein kritisoi lakimuutosta.
"Ehdotukset ovat erityisen huolestuttavia, kun tiedetään, että kansankiihotuslakia on käytetty tukahduttamaan oikeutetun sananvapauden harjoittaminen – muun muassa pidättämällä ihmisiä, jotka ovat vain twiitanneet kritiikkiä hallituksen politiikkoja ja oikeudellisia päätöksiä kohtaan", hän sanoi torstaina ennen lain hyväksymistä.
Malesian pääministeri Najib Razak lupasi ennen vuoden 2013 vaaleja luopua kansankiihotuslaista, joka säädettiin jo Ison-Britannian siirtomaavallan aikana. Vaalit menivät kuitenkin odotettua huonommin, ja hallitus on käyttänyt viime aikoina yhä enemmän lakia muun muassa hallituksen kriitikkojen, ihmisoikeuspuolustajien, toimittajien ja juristien mielivaltaisiin pidätyksiin.
Malesia on saanut kritiikkiä myös parlamentin hyväksyttyä tiistaina uuden terrorismin vastaisen lain, jonka on sanottu muistuttavan vuonna 2012 kumottua pahamaineista turvallisuuslakia.
Uuden lain mukaan terrorismiepäiltyjä voidaan pitää vangittuna ilman oikeudenkäyntiä jopa kaksi vuotta, ja senkin jälkeen pidätystä voidaan jatkaa. Pidätyksestä päättää erillinen oikeuslaitoksen ulkopuolinen lautakunta, jonka päätöksistä ei voi valittaa.
"Määräämätön pidätys ilman oikeudenkäyntiä on ihmisoikeuslain vastainen eikä lopeta terrorismia. Ihmisten hylkääminen mätänemään selliin vuosiksi ilman oikeusprosessia ja todisteita siitä, että he ovat tehneet rikoksen, on kuin puukottaisi pimeässä ilman kohdetta. Viranomaisten on varmistettava, että ihmisoikeudet ja reilun oikeudenkäynnin periaatetta kunnioitetaan ja suojellaan", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Malesia-tutkija Hazel Galan-Folli.
Hallituksen mielestä lakia tarvitaan, koska viimeisten kahden vuoden aikana kymmeniä malesialaisia on pidätetty epäiltynä yhteyksistä Isis-järjestöön. Päivää ennen äänestystä 17 ihmistä pidätettiin epäiltynä suunnitelmasta hyökätä Malesian armeijan leireille ja poliisiasemille, viedä aseet ja hyökätä pääkaupungin strategisiin kohteisiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia