Marokolta ei keskusteluille länsisaharalaisten kanssa
Länsi-Saharan ja Marokon välisiä keskusteluja yritettiin vauhdittaa Sosialidemokraattisen puolueen puoluekokouksen yhteydessä Joensuussa. Yritys kuitenkin raukesi marokkolaisen osapuolen kieltäytymiseen.
Länsi-Saharan ja Marokon välisiä keskusteluja yritettiin vauhdittaa Sosialidemokraattisen puolueen puoluekokouksen yhteydessä Joensuussa. Yritys kuitenkin raukesi marokolaisen osapuolen kieltäytymiseen.
SDP oli kutsunut puoluekokoukseensa vieraita sekä Länsi-Saharan vapautusliikkeestä Polisariosta että Marokosta. Tarkoituksena oli, että Joensuussa olisi voitu käynnistää Länsi-Saharan kiistan osapuolten keskustelut, mutta yritys karitui.
Polisarion vastanimitetty Suomen edustaja Maima Mahmud oli pettynyt marokolaisten kieltäytymisestä. Muutoin hän oli tyytyväinen puoluekokousvierailuun, erityisesti siksi, että SDP:n puoluekokous hyväksyi Länsi-Saharan itsenäisyyttä tukevan aloitteen. Kokous päätti ”velvoittaa, että puolue käytännön työssään tukee Länsi-Saharan itsenäisyyteen johtavaa kehitystä”.
Ruotsin sosialidemokraattinen puolue on myös tehnyt päätöksen Länsi-Saharan itsenäisyyden tunnustamisen puolesta. Mahmud toivoi, että mahdolisimman moni maa tunnustaisi Länsi-Saharan oikeuden itsenäisyyteen, koska sitä kautta kansainvälinen paine konfliktin ratkaisemiseen lisääntyisi.
Turhautuneisuus kasvaa pakolaisleireillä
Mahmud toivoo konfliktin nopeaa ratkaisua myös siksi, että tilanne pakolaisleireilla on huolestuttava. ”Pakolaisleireilla asuvien turhautuneisuus lisääntyy ja se luo pohjaa valmiudelle aselliseen taisteluun”. Mahmud itse ilmoittautuu rauhanomaisen ratkaisun kannattajaksi, mutta alleviivaa leireillä elävien toivottomuuteen ja näköalattomuuteen liittyvää riskiä.
Pakolaisleirien asukkaiden tilannetta helpottaisi myös se, että YK:n rauhanturvaoperaation MIMURSOn mandaattiin sisältyisi ihmisoikeustarkkailu. Tällä hetkellä rauhanturvaajat eivät voi edes raportoida havaitsemistaan ihmisoikeusloukkauksista, mikä on rauhanturvaajienkin kannalta turhauttava tilanne.
Mahmudin mukaan Ranska on käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, kun MINURSOn mandaatista on päätetty.
Ranskalla avainrooli konfliktin ratkaisussa
Muutoinkin Ranskan asema Länsi-Saharan tilanteen ratkaisemisessa on keskeinen. Maaliskuussa Suomessa vieraillut Polisarion ulkoasiain komitean puheenjohtaja Mohamed Beissat arvosteli Ranskaa vanhaan siirtomaamenneisyyteensä ankkuroituneen politiikan toteuttamisesta sekä tämän politiikan ajamisesta myös Euroopan unionin kautta.
Mahmud oli samaa mieltä Ranskan roolin ongelmallisuudesta. Myönteisenä seikkana hän kuitenkin nosti esille Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn toiminnan Aminatou Haidarin nälkälakon lopettamiseksi. Mahmudin mukaan viime kädessä Sarkozy painosti Marokon hallituksen luopumaan Haidarin karkotuksesta, minkä jälkeen hän pääsi joulukuussa palaamaan kotikaupunkiinsa Länsi-Saharassa.
Kalastakaa muualla
Kiistassa Länsi-Saharan rannikkoalueen kalastusoikeuksista Mahmud toivoi EU:n asettuvan tukemaan länsisaharalaisten oikeuksia. Marokko ja EU solmivat vuonna 2007 nelivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka perusteella EU:n kalastusalukset ovat päässeet Länsi-Saharan kalaisilla rannikkovesille. EU maksaa Marokolle vuosittain miljoonia euroja kalastusoikeuksista.
Sopimuksen uusiminen on parhaillaan unionin käsittelyssä. Mahmud toivoi, että mahdollisimman moni allekirjoittaisi EU:lle suunnatun ”Fish Elsewhare” (kalasta muualla) -vetoomuksen. Toukokuun loppuun mennessä vetoomuksen oli allekirjoittanut yli 14 150 yksityishenkilöä, yli 560 järjestöä ja 119 kansanedustajaa.
Fish Elsewhere - Kalastakaa muualla
Allekirjoita vetoomus, jossa EU:ta vaaditaan lopettamaan kalastus Länsi-Saharan rannikolla ja lue lisää EU:n ja Marokon välisestä yhteistyösopimuksesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia