Uutiset Veroparatiisit ja verovälttely
Mediahuomio vaikuttanut monikansallisten yhtiöiden verosuunnitteluun
Kolmannes monikansallisista yrityksistä on tuunannut verosuunnittelukäytäntöjään veronkierrosta käytävän keskustelun seurauksena, veroneuvojien Taxand-järjestön raportissa kerrotaan.
Veronkierrosta julkisuudessa käytävä keskustelun koetaan aiheuttavan monikansallisille yhtiöille yhä suuremman maineriskin ja osa yhtiöistä on muuttanut sen seurauksena verosuunnitteluratkaisujaan, sanoo veroneuvojien Taxand-järjestö.
Kolme neljästä Taxandin tavoittamasta monikansallisten suuryhtiöiden talousjohtajista yli 30 maasta kertoi veronkiertoa koskevan julkisuuden murentaneen yrityksensä mainetta. Maineriskiä painotti yli 80 prosenttia pohjois-amerikkalaisista ja eurooppalaisista talousjohtajista, Aasiassa sitä piti merkittävänä vain reilu puolet vastaajista.
Kolmannes yrityksistä oli jo muuttanut verosuunnittelukäytäntöjään julkisuuden seurauksena, raportissa kerrotaan. Taxandin mukaan se, että valtaosaan mediahuomio ei ole vaikuttanut, kertoo joko siitä, että yhtiöt uskovat verokäytäntöjensä olevan niin vedenpitäviä, että ne läpäisevät kaikkein tiukimmatkin tarkastelut, tai siitä, että ne eivät usko missään vaiheessa joutuvansa tarkastelun kohteeksi.
Lisäksi kolme neljästä vastaajasta kertoi yritykseensä joutuneen viime vuonna aiempia vuosia tiukemman huomion kohteeksi veroviranomaisten taholta. Tarkastukset liittyivät erityisesti siirtohinnoitteluun.
Valtaosa talousjohtajista oli sinänsä myötämielisiä globaaleille veroreformeille, mutta vain alle puolet vastaajista kannatti kansainvälisesti koordinoitua verojärjestelmää, joka perustuisi yritysten voittojen jakamiselle niiden maiden kesken, joissa ne toimivat.
Oikeudenmukaista verotusta ajava verkosto Tax Justice Network pitää Taxandin kyselyn tuloksia merkkinä paitsi talouskriisin kiristämästä kamppailusta verotuloista, myös siitä, että maailmanlaajuinen verokampanjointi on alkanut tuottaa tuloksia. Verkosto on aiemmin arvioinut veronkierron seurauksena menetettävän vuosittain yli 2 biljoonan euron verotulot.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia