Meksikon viranomaisia epäillään sadoista katoamisista
Meksikon turvallisuusjoukkojen epäillään olevan mukana sadoissa tapauksissa, joissa ihmisiä on kadonnut jäljettömiin, paljastaa järjestön raportti.
Meksikon turvallisuusjoukkojen epäillään olevan vastuussa satojen ihmisten katoamisista Meksikossa. Human Rights Watchin keräämät todisteet lähes 250 jäljettömiin kadonneesta henkilöstä viittaavat vahvasti siihen, että hallituksen agentit ovat osallisena tapauksissa, järjestö kertoo.
Human Rights Watchin raportoimat tapaukset ajoittuvat entisen presedentin Felipe Calderónin kaudella vuosina 2006-2012. Todisteet viittaavat, että katoamistapauksiin ovat olleet osallisina laajasti maan kaikki turvallisuusjoukot armeijaa ja paikallispoliisia myöden. Järjestö epäilee, että viranomaiset ovat luovuttaneet kadonneita muun muassa rikollisjärjestöille, jotka ovat kiristäneet rahaa kadonneiden perheiltä.
HRW tutki raporttia varten vain pienen osan vuoden 2007 jälkeen tapahtuneista katoamisista. Järjestö arvioikin, että sen tutkimat tapaukset ovat jäävuoren huippu todellisista viranomaisten organisoimista katoamisista.
Kaikki HRW:n tutkimat tapaukset ovat jääneet selvittämättä, eikä ketään ole koskaan tuomittu rikoksista.
Järjestö syyttää Calderónin hallintoa haluttomuudesta puuttua tapausten tutkimiseen. Virkakautensa lopulla presidentti myönsi, että väärinkäytöksiä on tapahtunut ja lupasi ryhtyä toimiin niiden selvittämiseksi. HRW:n mielestä presidentin ponnistelut ovat kuitenkin tulleet myöhässä ja olleet riittämättömiä.
Nykyisen presidentin Enrique Peña Nieton hallinto on järjestön mukaan aloittanut joidenkin tapausten tarkemman tutkimisen.
"Presidentti Peña Nieto on perinyt yhden pahimmista katoamiskriiseistä Latinalaisen Amerikan historiassa", sanoo HRW:n Amerikan johtaja José Miguel Vivanco.
"Vaikka hänen hallintonsa on ilmoittanut joistakin tärkeistä toimenpiteistä uhrien auttamiseksi, sillä on vielä paljon tehtävää varmistaakseen, että vastuulliset hirvittävistä rikoksista tuodaan oikeuteen", Vivanco sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia