Ministeriö kirjaisi eläimen itseisarvon uuteen eläinsuojelulakiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ministeriö kirjaisi eläimen itseisarvon uuteen eläinsuojelulakiin

Animalian mukaan uudistusta uhkaa käsittelyn siirtyminen seuraavalle eduskunnalle ja uudistusten jääminen pinnallisiksi.

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa uuteen eläinsuojelulakiin mukaan periaatteen eläimen itseisarvosta. Uuden lain myötä eläimiä tulisi kohdella riippumatta niiden arvosta ihmiselle, ministeriöstä kerrotaan.

Nykylainsäädännön mukaan tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen on kielletty, mutta uuden lain painopisteeksi on asetettu eläimen hyvinvoinnin edistäminen ja eläimen mahdollisuus luonnollisten käyttäytymistarpeidensa tyydyttämiseen, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Lakiuudistuksen ohjausryhmässä mukana olevan Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaaran mukaan eläimen itseisarvon saaminen mukaan yleisiin linjauksiin on arvokas lisä. Valmistelutyö on kuitenkin vielä suurelta osin kesken ja esimerkiksi eläinten liikkumismahdollisuuksien ja tiettyjen eläinlajien pidon kiellot tulevat kovan keskustelun alle, Tuomivaara arvioi maailma.netin haastattelussa.

"Meillä on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton kanssa yhteiset päätavoitteet ja niistä kaikkein keskeisimpänä on lajityypillisten käyttäytymistarpeiden mahdollistaminen nykyistä paremmin. Erityisesti korostamme mahdollisuutta liikkumiseen sekä porsitushäkkien ja parsinavetoiden kieltoa", Tuomivaara sanoo.

Animalian tavoitteena on myös riittävien välineiden antaminen eläimille haitalliseen jalostukseen puuttumiseen. Tuomivaaran mielestä lakiuudistukseen pitäisi vähintään saada mukaan ne edistysaskeleet, mitä muissa Euroopan maissa on jo tehty, joihin kuuluu muun muassa villieläinten pidon kieltäminen sirkuksissa ja delfiinien pidon kieltäminen delfinaarioissa.

Hallitus on luvannut saada uudistuksen valmiiksi vielä tällä hallituskaudella, mutta koska työ on edennyt niin verkkaasti, Tuomivaara ei pidä millään lailla todennäköisenä, että nykyinen eduskunta ehtisi käsitellä sen. Uudistusta uhkaa siis yhtäältä käsittelyn siirtyminen seuraavalle eduskunnalle ja toisaalta uudistusten jääminen pinnallisiksi kiireen takia, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia