Miten mitata kehitysavun tehokkuutta ?
Kehitysyhteistyöltä vaaditaan yhä enemmän laatua ja tehokkuutta.
Laadusta ja laatuvaatimuksista on viime vuosina puhuttu yhä painokkaammin julkisella sektorilla, myös kehitysyhteistyössä. Ajan henkeen kuuluu tarkkailla panosten ja tuotosten suhdetta ja vaatia mitattavia tuloksia. Mutta mitä yritysmaailmasta julkiselle sektorille hiipineet laatukriteerit kehitysyhteistyössä tarkoittavat?
"Käyttäjien tyytyväisyys on usein selkeä laadun merkki", sanoi laatuneuvonantaja Pekka Seppälä ulkoministeriön järjestämässä kansalaisjärjestöseminaarissa. Myös tulokset euroa kohden on hänestä yksi helpohko mittari, samoin tulokset verrattuina tehtyyn työhön.
Kehitysyhteistyössä on kuitenkin melkein mahdotonta tietää, mitä olisi saatu aikaan, jollei kehitysyhteistyöhanketta olisi ollut, eikä juuri koskaan voi olla varma missä määrin mahdollinen saavutettu kehitys johtuu annetusta avusta.
Yksittäisten kehitystoimien vaikutusten osoittaminen on niin vaikeaa ja kenttä niin monimutkainen, että koko panos-tuotos-ketjun mielekkyys kehitysyhteistyössä on toisten mielestä kyseenalainen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia