Muotivaatteissa vaarallisia kemikaaleja
Greenpeacen tutkimuksen mukaan Adidaksen, H&M:n ja Calvin Kleinin tuotteissa on ihmiselle haitallisia kemikaaleja.
Greenpeacen julkaisemat testitulokset osoittavat, että 15 maailmanlaajuisesti tunnetun vaatemerkin tuotteissa on ihmiselle vaarallisia kemikaaleja. Nonyylifenoli-etoksylaatteja löytyi muun muassa Adidaksen, H&M:n ja Calvin Kleinin tuotteista.
Greenpeacen mukaan nonyylifenoli-etoksylaatit hajoavat nonyylifenoliksi, joka on pysyvä, myrkyllinen hormonihäiritsijä. Vaatetuotuotannosta kemikaali päätyy muun muassa vesistöihin. Sen epäillään aiheuttavan sikiövaurioita.
Elokuun 22. päivä Pekingissä ja Manilassa julkaistun tutkimuksen mukaan kemikaalia löydettiin vaatteista ja kangaskengistä, joita oli ostettu eri maista ja ne oli valmistettu ympäri maailmaa. Vaarallisten kemikaalien käyttö vaateteollisuudessa on laajalle levinnyttä.
"Tutkimuksemme osoittaa, että maailmanlaajuiset vaatemerkit ovat vastuussa vaatteidensa tuotannossa käytettyjen vaarallisten kemikaalien valumisesta Kiinan ja muun maailman vesiin", sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li.
Aiempi Dirty Laundry -raportti esitti vuoden kestäneen tutkimuksen aikana selvinneet kytkennät muun muassa mainittujen merkkien tehtaiden yhteydet Kiinan vesistöjen saastumiseen.
Maailmanlaajuisen kampanjan ansioista sekä Nike että Puma ovat julkisesti sitoutuneet poistamaan myrkylliset kemikaalit tuotantoketjuistaan ja tuotteistaan. Greenpeace vaatii muidenkin brändien ja alihankkijoiden eliminoivan vaaralliset kemikaalit tuotteistaan.
Teollisuuden kemialliset kasvihuonepäästöt hurjasti ilmoitettua suuremmat
Länsi-Euroopan kasvihuonepäästöt ovat uuden tutkimuksen mukaan paljon ilmoitettua suuremmat, kertoo ympäristöjärjestö Environmental Investigation Agency.
Järjestön tekemän selvityksen mukaan kemikaalintuotannossa käytettävää HFC-23 kaasua syntyy paikoin jopa 140 prosenttia enemmän kuin kansallisissa raporteissa on ilmoitettu.
HFC-23 on noin 14 800 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Korkeampia päästöjä löytyi etenkin Italiassa, mutta myös Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja jossain määrin Iso-Britanniassa ja Ranskassa olevista tehtaista.
HFC-23 on toisen kaasun tuotannon sivutuote, ja helppo tuhota. Tällä hetkellä EU:n lainsaäädäntö ei tuhoamista vaadi, ja useimmat tuottajat väittävät tuhoavansa kaasun vapaaehtoisesti. Lainsäädännön muutostarpeesta päätetään loppuvuonna.
Tutkimuksen teki alun perin Sveitsin materiaalitieteen ja -teknologian laitos.
Kommentit
Sanoit jutussa, että vaatetuotuotannon kemikaalit päätyy muun muassa vesistöihin ja aiheuttaa sikiövaurioita. Tuntuu turhalta kaikki teollisuusmerkinnät myrkyllisistä aineista ja niiden varomiset jos arkipäiväisessä elämässä pyörii tällaisia kemikaaleja. Miten saadaan joka paikkaan merkinnät jotta voidaan maksimoida haitallisten kemikaalien välttäminen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia