Naimisiinmeno muuttui ylellisyydeksi Gazassa
Saarrettu talous ja laaja työttömyys pitävät nuoret sinkkuina. Laaja työttömyys, hintojen kaksinkertaistuminen ja perinteisten häämenojen kalleus ovat mutkistaneet monien gazalaisten avioliittoaikeita.
Saarrettu talous ja laaja työttömyys pitävät nuoret sinkkuina. Laaja työttömyys, hintojen kaksinkertaistuminen ja perinteisten häämenojen kalleus ovat mutkistaneet monien gazalaisten avioliittoaikeita.
"Jos minulla olisi rahaa, menisin heti naimisiin", Gazassa asuva palestiinalainen Samir, 23, sanoo. Hänellä on morsian katsottuna, muttei varoja perinteiden vaatimiin menoihin.
Israel sulki Gazan rajat pian sen jälkeen, kun islamistinen Hamas voitti siellä vaalit vuoden 2006 alussa. Aiemmin palestiinalaisten normaali avioitumisikä oli 18-25, mutta nyt talousahdinko on lykännyt monet häät.
Gazan työttömyys ylittää 45 prosenttia ja useimmat hinnat ovat vähintään tuplaantuneet saarron aikana.
Kun miehet eivät pysty elättämään perhettään, moni nainen yrittää auttaa myymällä käsitöitään. Avustusjärjestöt ovat jakaneet köyhimmille naisille viljelypalstoja ja lampaita, kanoja tai kaneja.
Samir alkaa vaipua epätoivoon hääunelmineen. "Teen useita töitä saadakseni rahat kokoon, mutta kaikki on kallista ja palkat vain laskevat", hän huokaa.
Sameh, 26, oli luopunut naima-aikeistaan jo ennen kuin sai potkut.
"Palkkani ei riittänyt edes omiin tarpeisiini. Jos perustan perheen, en halua sanoa lapsilleni, ettei minulla ole varaa ostaa heille polkupyörää tai edes kenkiä", hän pohtii.
Myös Mohammed menetti hiljan työnsä eikä suunnittele vihille menoa.
"Aiemmin vanhemmat painostivat minua avioon. Mutta nalkutus on loppunut, koska he tietävät, miten kalliiksi häät tulevat eikä perheemme ole rikas", hän kertoo.
Nuorten naisten avioliittopaineet ovat vielä kovemmat kuin miesten, mutta osa on alkanut uhmata perinteitä.
"Haluan olla muutaman vuoden töissä ja rakentaa oman elämäni ennen kuin harkitsen avioitumista", Noor, 25, sanoo.
"Miksi menisin nyt naimisiin? Gazan tilanne on liian vaikea", vähän yli parikymppinen Leila säestää.
Useimmiten avioliiton suurin este on häiden kalleus.
Kuluja kertyy helposti 7 000 - 10 000 euroa, kun mukaan lasketaan juhlatilan vuokra, hääkulkue, morsiamen vaatteet ja korut sekä nuoren parin koti huonekaluineen.
Kulkue ja korut saattavat kuulostaa liioittelulta, mutta ne ovat olennainen osa pitkää perinnettä.
"Kulkueesta ei voi luopua, vaikka haluaisi. Se on tapa ilmoittaa suvulle ja naapurustolle, että olemme avioituneet", Sameh sanoo.
Koska seurustelu ennen vihkimistä ei ole alueella tapana, suhteen laillistamisen julkistaminen on sitäkin tärkeämpää.
"Halvimmillaan juhlatilan ja tarjoilun voi saada 2 100 eurolla", Samir laskee.
Hänen mukaansa yhteishäät eivät tule kysymykseen, koska vieraita kertyisi liikaa. Lisäksi naiset pitäisi hunnuttaa vieraan sulhasen läsnä ollessa.
Avioituminen on käynyt ongelmalliseksi kypsemmälläkin iällä. Rafiq, 51, sanoo saaneensa rahat melkein kokoon työskenneltyään kahdeksan vuotta asuintalon vartijana.
"Teen töitä kuutena päivänä viikossa aamuvarhaisesta iltamyöhään, mutta hääkuluja varten on vielä säästettävä 2 000 euroa", mies kertoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia