Naispomo pani vauhtia Guatemalan oikeuslaitokseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naispomo pani vauhtia Guatemalan oikeuslaitokseen

Uudet tuulet tarkoittavat diktaattoria oikeuden edessä ja tehottomia syyttäjiä eläkkeelle, kirjoittaa Louisa Reynolds.

(IPS) -- Guatemala kuuluu maailman väkivaltaisimpiin maihin, ja yli 90 prosenttia murhista on jäänyt siellä rankaisematta. Tilanne alkoi muuttua, kun oikeuskansleriksi tuli ensi kertaa nainen, Claudia Paz y Paz, 46.

15 miljoonan asukkaan Guatemala on ollut maailman murhatilastojen kärkikaartia. Vuonna 2009 maassa tehtiin 46 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti, Suomessa suhde on noin 2 : 100 000.

YK perusti vuonna 2007 Guatemalaan Kansainvälisen rankaisemattomuuden vastaisen komission, joka on ainoa laatuaan maailmassa.

Syyttäjät syynissä

Paz y Paz tuli oikeuskansleriksi 2010 ja kehitti ensimmäiseksi työnarviointijärjestelmän syyttäjälaitokseen. Eniten juttuja ratkovat syyttäjät palkitaan, muilta vaaditaan selityksiä ja tehtävien laiminlyönnistä rangaistaan.

Uusi systeemi johti siihen, että 80 prosenttia yli 20 vuotta syyttäjänä olleista 65–75-vuotiaista päätti lähteä eläkkeelle. Johtotehtäviä avautui nuorille, joilla on paremmat valmiudet käsitellä rikosteknisiä todisteita, Paz y Paz kertoo.

Oikeuskansleri puuttui myös naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Uusi kellon ympäri toimiva erikoisyksikkö mahdollistaa lähestymiskieltojen antamisen ja muut ennaltaehkäisevät toimet ilman viiveitä.

Myös seksuaalirikoksia tutkimaan perustettiin erikoisyksikkö.

Palaute toi potkut

Uusi arviointijärjestelmä kysyy rikosten uhreilta, miten viranomaiset kohtelivat heitä. Yksi syyttäjä on saanut potkut palautteen nojalla.

Paz y Paz kertoo, että tutkintaa tehostamalla on onnistuttu hajottamaan huumekauppaan, kiristykseen ja sieppauksiin syyllistyneitä jengejä.

Viime vuonna Guatemalassa tuomittiin 36 pahamaineisen meksikolaisen Los Zetas -huumekartellin jäsentä 2–158 vuoden vankeuteen.

Diktaattori tuomiolla

Diktaattori Efraín Ríos Monttin, 86, tapaus on yhä kesken. Hänet tuomittiin keväällä 80 vuodeksi vankeuteen vähintään 1 771 ixil maya -intiaanin murhasta Guatemalan sisällissodan verisimmällä kaudella 1982–1983.

Perustuslakituomioistuin kuitenkin kumosi tuomion ja määräsi uuden käsittelyn, jonka on määrä alkaa huhtikuussa 2014. Jotkut todistajat sanovat saneensa uhkauksia.

Guatemala oli sisällissodassa vuodet 1960–1996. Sen aikana tapettiin arviolta 250 000 ihmistä, pääosin köyhiä intiaaneja.

Syytetään noitavainosta

Entisten upseerien perustama Terrorismin vastainen säätiö syyttää Paz y Pazia noitavainosta sotilaita vastaan.

Oikeuskansleri painottaa, ettei sodanaikaisten ihmisoikeusrikosten selvittäminen voi olla puolueellista, vaan se on hänen virkavelvollisuutensa.

Paz y Pazin virkakausi päättyy ensi vuoden lopussa, eikä hän ole vielä ilmoittanut jatkohaluistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia