Nepal: Kuningaskunta kriisissä
Liike demokratian puolesta uhkaa Birendran valtaa Nepalissa, oppositio pyytää kehitysyhteistyön keskeyttämistä
KU-DELHI JUHA REKOLA
-Muutoksen tuulet puhaltavat kaikkialla maailmassa. Meidän kuninkaamme ongelma on, että hän ei tunnusta Nepalin olevan osa maailmaa, tiivistää nepalilaisen älymystön nykytunnelmat maan ihmisoikeuskomission aktivisti ja entinen talousministeri Debendra Raj Pandey.
Ihmisoikeuskomissio on viime viikkoina ollut täystyöllistettynä. Toista kuukautta jatkuva liike demokratian puolesta on kohdannut kuningas Birendran poliisit ja armeijan kaduilla päivittäin ja opposition mukaan lähes 10.000 ihmistä on pidätetty. Yli 20 ihmistä on kuollut yhteenotoissa ja raportit kertovat kidutuksista vankiloissa.
Tämänkertainen mellakointi alkoi helmikuun 18. päivänä kielletyn Nepalin Kongressipuolueen ja yhtä lailla maanalaisen yhdistyneen vasemmistorintaman (ULF) yhteisestä vetoomuksesta. Tuona päivänä piti viettää kaikki poliittiset puolueet kieltävän Panchayat-neuvostojärjestelmän juhlaa.
Kuninkaan ja opposition näkemykset demokratiasta erosivat toisistaan kuitenkin sen verran, että virallisissa juhlissa väkeä ei riittänyt edes TV- kuvaksi asti, kun monipuoluejärjestelmää vaativat värikkäät mielenosoitukset täyttivät kadut useammassakin kaupungissa. Siitä alkoi myös pidätysten aalto.
Politiikka
ielletty
Kaikki poliittiset puolueet ovat olleet kiellettyjä vuoden 1960 jälkeen. Tuolloin nykyisen kuningas Birendran isä Mahendra otti vuosisataisen perinteen nojalla kaiken vallan käsiinsä, erotti pääministeri B.P. Koiralan (ei suomalaista sukujuurta) hallituksen ja perusti valtansa tueksi vieläkin pystyssä olevan Panchayat- systeemin.
-Kolmen vuosikymmenen ajan nepalilaiset ovat taistelleet demokraattisen monipuoluejärjestelmän puolesta. Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun kapinaa esiintyy, vakuuttaa KU:n haastattelussa Intiassa vieraileva vasemmistorintaman johtohenkilö, Diary- viikkolehden päätoimittaja Hiranya Lal Sheshtra.
-Oppositio on nyt yhtenäinen ja siinä on uusi piirre taistelussa.
allitusrintama sen sijaan on hajallaan ja epäyhtenäinen. Sen sisällä on myös liberaalimpi ryhmittymä, mutta konservatiivit ovat vallassa. Liberaalit eivät haluaisi niin kovaa sortokoneistoa ja olisivat valmiita neuvotteluihin opposition kanssa.
-Meillä on politiikassa kolme napaa: kuninkaan valta, porvaristo jota edustaa Kongressipuolue ja vasemmistoliitto. Jos kaksi näistä yhdistyy, joutuu kolmas ahtaalle. Nyt kuningasvalta on ahtaalla, selittää Sheshtra.
Maailman toiseksi
öyhin maa
Maan talous on katastrofin partaalla. Hallituksenkin tilastojen mukaan 60 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja maaseutu elää pitkälti Intiassa vierastöissä olevien perheenjäsenten avustusten varassa.
-Nepal on maailman toisiksi köyhin maa kuivuudesta ja nälästä pitkiä aikoja kärsineen Etiopian jälkeen. Kansa kokee kovia, kertoo Sheshtra. Maaseudulla feodaalijärjestelmä on edelleen vallalla. Nepal on käytännössä salakuljettajien hallitsema maa. Kullan ja huumeiden salakuljettajat ovat kukoistavassa yhteistyössä hallinnon kanssa. 200 rikkainta perhettä pitää hallussaan yli 70 prosenttia koko maan vauraudesta, Sheshtra hymyilee tuskaisesti luetellessaan.
Tavallisen kansan kurjuutta vain lisäsi vuosi sitten alkanut talous- ja kauttakulkusaarto, jolla Intia pyrki varoittamaan naapuriaan liian läheisistä suhteista toiseen alueen suurvaltaan, Kiinaan. Sen seurauksena elintarvikkeiden lisäksi mm. polttoaineiden hinnat nousivat huimasti, ja se on tieliikenteestä riippuvaiselle vuoristoiselle maalle kova pala.
Kuitenkin Sheshtra pitää nyt nousseen liikkeen pääkysymyksiä nimenomaan poliittisina.
-Oppositiolla on kolme päävaatimusta. Ensinnäkin parlamentaarisen monipuoluejärjestelmän perustaminen ja toiseksi vapaiden vaalien järjestäminen. Kolmanneksi ennen vaaleja pitäisi perustaa väliaikainen hallitus, jossa olisivat mukana kaikki poliittiset elementit. Nämä ovat siis kolme minimivaatimusta. Liike ei pysähdy, ennenkuin ne on saavutettu, siitä ovat vasemmistopuolueet ja Kongressi yhtä mieltä.
Monarkia
oisi säilyä
Panchayat- järjestelmää kutsutaan puolueettomaksi, puoluepolitiikasta vapaaksi. Se merkitsee, että sen puitteissa ei saa olla järjestäytynyttä oppositiota.
-Toisaalta hallinto itse on hyvin järjestäytynyt alhaalta ylös tämän systeemin puitteissa. Lisäksi heillä on armeija, poliisi jne.. Ja vaikka he kutsuvat itseään puolueettomiksi, systeemi toimii kuin yksipuoluejärjestelmä, syyttää Shashtra.
-Tämän systeemin rationaalinen perusta on ihmisten pitäminen järjestäytymättöminä, hajallaan ja heikkoina ja siten helposti hallittavina ja sorrettavina. Puolueiden poissaolo merkitsee järjestäytyneen opposition poissaoloa, mikä tekee hallitsevalle eliitille helpoksi kansan alistamisen.
-Hallinto itse sanoo, että panchayat- järjestelmä toimii kruunun aktiivisen ja dynaamisen johdon alaisena. Se tarkoittaa, että Panchayat- järjestelmä on olemassa pönkittääkseen kuninkaan täydellistä valtaa.
-Oppositio ei kuitenkaan vaadi koko monarkian kukistamista vaan vaatimuksiin kuuluu perustuslaillisen monarkian säilyttäminen. Kukaan ei saa olla lain yläpuolella, ei edes kuningas, Sheshtra vaatii.
-Kuningas olkoon valtion päämies, mutta hänen ei pitäisi puuttua jokapäiväiseen politiikkaan. Parlamentissa enemmistönä oleva puolue johtakoon hallitusta, kuten esimerkiksi Britanniassa.
Tällä kertaa
n toivoa voitosta
Sheshtra on vakuuttunut, että demokratia tulee. -Nyt on syytä olla optimistinen, koska kaupunkikeskuksissa moni keskeinen tekijä on puolellamme. Nuoriso, naisliike, opiskelijat, jopa lakimiehet, kirjailijat, lääkärit ja opettajat ovat aktiivisesti mukana likkeessä. Myös maaseudulla liike kasvaa. Nyt on toivoa, että tällä kertaa kansaa ei lannisteta.
-Jatko riippuu siitä, miten hallinto nyt reagoi, mitä tekniikkaa he käyttävät. Ja oppositio tekee sitten parhaansa iskeäkseen takaisin. Kuten kun nykyään on päivänvalossa vaikea osoittaa mieltään kaduilla, on liike siirtynyt soihtukulkueisiin pimeällä. Tekniikka vaihtelee, liikkeen maanalaiset johtajat päättävät tulevasta suunnasta tilanteen mukaan.
Keskeyttäkää
ehitysyhteistyö!
Suomalaiset Shashtrakin tuntee metsätaloudesta ja kehitysyhteistyöstä.
-Yhtenä maailman alikehittyneimmistä valtioista Nepal tarvitsee ulkomaista apua. Erityisesti Suomen apu on tehokasta, metsäkato on pahimpia ongelmiamme nykyään ja jos se jatkuu, tulevat vaikutukset näkymään koko osamantereella.
-Suomen apu metsätaloudessa ja sähköistämisessä on hyvin vaikuttavaa ja hyödyllistä. Mutta nyt demokratian puolesta taistelevat pyytävät ulkomaisia ystäviä odottamaan, kunnes tavoitteet on saavutettu, koska hallitus saattaa väärinkäyttää näitä varoja kansan alistamiseen.
-Kriteerien tulisi olla ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja demokratia. Olisi tehokas keino ihmisoikeuksien ja demokraattisten oikeuksien puolesta, jos ystävät nyt keskeyttäisivät apunsa kunnes liike on saavuttanut päämääränsä.
-Tuleva demokraattinen hallitus tulisi sitten käyttämään kansainvälisen avun tehokkaammin kuin nykyinen korruptoitunut järjestelmä, lupaa Sheshtra.
© Muista tekijänoikeudet
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia