Nepalin demokratialiike voitti!
Lakot seis, kuningas pelasti kruununsa
KU-DELHI - JUHA REKOLA:
uru Nepalin viikonloppuisten mielenosoittajien joukkomurhien vuoksi vaihtui sunnuntai- iltana suureksi iloksi kuningas Birendran ilmoitettua myöntymisestään monipuoluejärjestelmään "kansan tahdon ja kansainvälisen tilanteen vaatimusten mukaisesti. Demokratialiikkeen johto on ilmoittanut saavuttaneensa päämääränsä ja lopettavansa lakot ja mielenosoitukset.
Käytännössä itsevaltainen kuningas joutui nöyrtymään helmikuun 18. päivästä jatkuneen kansanliikkeen edessä ja poliittisten puolueiden olemassaolo sallitaan maassa ensi kertaa 30 vuoteen. Joulukuussa 1960 Birendran isä Mahendra erotti Nepalin tähän menessä ainoan demokraattisesti valitun pääministeri B.P. Koiralan ja kielsi kaikki poliittiset puolueet.
Epäilyjen jälkeen
adulle juhlimaan
Kuningas ilmoitti taipuvansa kansan tahtoon radiossa ja televisiossa sunnuntai- iltana. Puolueet kieltävä "sana partyless on poistettu perustuslaista", kertoi erikoisuutislähetys aiheuttaen ulkonaliikkumiskiellossa olevassa Katmandussa valtavan spekulaatioiden ja epäilyjen aallon.
Turvallisuusjoukkojen viime päivien raakuudet eivät antaneet viitteitä kuninkaan tulevasta antautumisesta. Edes lauantainen ilmoitus kaikkien mielenosoituksissa pidätettyjen vapauttamisesta ei vakuuttanut nepalilaisia. Liian vähän ja liian myöhään, sanoivat opposition katkerat johtajat lauantaina.
Intian ja Nepalin lentoyhtiöt ehtivät jo lauantaina peruuttaa lentonsa Katmanduun ja evakuoida viidellä hätälennolla 650 intialaista ja muuta ulkomaista turistia Delhiin ja Kalkuttaan.
Kuningas on
ittenkin herrasmies
Sunnuntai-iltana oli jo toinen ääni kellossa, kun opposition johtajat ensi kertaa Nepalin historiassa ilmaantuivat kansalaisten kuvaruutuihin puolen yön maissa vahvistamaan demokratia-liikkeen voittaneen. "Kuningas on herrasmies", suitsutti pari tuntia aikaisemmin vielä kielletyn Kongressin johtaja K.P. Bhatrai. "Tämä on 30 vuoden taistelun huipentuma."
Liike ja mielenosoitukset lakkaavat automaattisesti, kun monipuoluejärjestelmä on pystyssä, ilmoitti yhdistyneen vasemmistopuolueen johdossa oleva neiti Sahana Pradhan.
Vasta silloin levisi ilo ja helpotus Kathmanduun. Ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta kansaa virtasi kaduille juhlimaan voittoa kuninkaasta. "Hän on luopunut osasta valtaansa, ei kaikesta. Majesteetti on nyt vähän vähemmän majesteetillinen, kansa vähän enemmän," kommentoi eräs varovaisempi juhlija.
Ankaria neuvotteluja
lkonaliikkumiskiellon varjossa
Kuningas tapasi omia ministereitään ja opposition johtajia sunnuntaina tiheään ennen ilmoitustaan. Viikonlopun aikana vain muutaman päivän ikäinen Lokendra Bahadur Chandin hallitus tapasi kaikki Kongressin ja vasemmiston johtajat ja onnistui murtamaan jään ja tuomaan kuninkaan samaan neuvottelupöytään.
Chand syrjäytti pääministerinä kovan linjan miehen Marich Man Singh Sheshtran kuninkaan pelästyttyä, kun tämä ehti saada muutamassa päivässä aikaan 30 vainajaa koventamalla Israelissa koulutettujen turvajoukkojen otteita mielenosoittajia vastaan.
Oppositio asetti ehdoksi jo neuvotteluille, että vaatimukseen monipuoluejärjestelmästä myönnytään, jotta kaikkien puolueiden edustajat pääsevät saman pöydän ääreen. Ulkonaliikkumiskiellon verhon takana käytiin kiivaita poliittisia neuvotteluja ratkaisun löytämiseksi kuumenevaan tilanteeseen, joka alkoi paeta oppositiojohdonkin käsistä.
Kuningas Birendra pelasti taipumalla lopulta vaatimuksiin maan sekasorrosta ja siinä ohessa luultavasti oman kruununsa. Oppositio ei ole vaatinutkaan kuningasvallasta luopumista, vaan perustuslaillista monarkiaa.
Kongressin johtaja K.P. Bhattarai kertoi vaatineensa kuninkaalta kansallisneuvoston Rashtriya Panchayatin hajottamista ja väliaikaisen hallituksen nimittämistä vaalien järjestämiseksi, kaikkien poliittisten vankien vapauttamista ja armeijan kutsumista takaisin parakkeihinsa.
Bhattarain mukaan pelkkä monipuoluejärjestelmä ei ratkaise Nepalin taloudellisia ongelmia yhdessä yössä. Hän haluaa kuninkaan jäävän perustuslailliseksi monarkiksi yhdistämään maan monia eri kansallisuuksia. "Kuningasta ei pidä sitoa kiinni epädemokraattiseen Panchayat- järjestelmään, kuningas kuuluu kaikille", sanoi Bhattarai.
"Jos monipuoluejärjestelmä pystytetään, mutta kuninkaan valta säilyy ennallaan, emme ole saavuttaneet mitään," sanoi puolestaan maan entinen ulkoministeri ja demokratia- liikkeen johtohahmoihin kuulunut Rishikesh Saha.
Edessä värikäs
oliittinen debatti
Nepalin lähitulevaisuudesta on lupa odottaa värikästä poliittista taistelua. Perinteisesti toistensa niskassa kiinni olleet oppositiovoimat, Kongressi ja vasemmisto, yhdistivät helmikuun 18. päivänä aloitetun demokratia- liikkeen ajaksi voimansa vain monipuoluejärjestelmän saavuttamiseksi. "Sitten tiemme eroavat jälleen", kuvasi Kongressin edustaja tulevaa tilannetta monipuoluejärjestelmässä jokin aika sitten.
Vasemmisto on tämän taistelun aikana voimistunut ja yhtenäistynyt. Saattaa olla, että Nepalin lukuisat vasemmistopuolueet jäävät tämän taistelun tuloksena yhteen yhtenäiseen liittoon muodostaakseen vastapainon Kongressille.
Demokratialiikkeen saama tuki ja kansan joukkovoima yllätti jopa liikkeen johtajat, jotka jonkin aikaa selvästi neuvottomina miettivät, mitä tällä voimalla tehdä. Sitä loppujen lopuksi käytettiin pakottamaan kuningas neuvotteluihin ja myönnytyksiin. Oppiiko kansa itäeurooppalaisten tapaan käyttämään joukkovoimaansa jatkossakin lisäuudistusten vauhdittamiseksi, jää nähtäväksi.
© Muista tekijänoikeudet
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia