Odotukset kasvavat Nairobin slummissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Odotukset kasvavat Nairobin slummissa


Miljoonan asukkaan Kiberan slummi Kenian
pääkaupungissa Nairobissa odottaa suuria pääministeriksi nousseelta
kasvatiltaan Raila Odingalta. Vaaliväkivallasta toipumisessa luotetaan
kuitenkin nyt omaan apuun.

Miljoonan asukkaan Kiberan slummi Kenian pääkaupungissa Nairobissa odottaa suuria pääministeriksi nousseelta kasvatiltaan Raila Odingalta. Vaaliväkivallasta toipumisessa luotetaan kuitenkin nyt omaan apuun.

"Raila sai valtansa Kiberan nuorilta, jotka äänestivät häntä ja nousivat asein vastustamaan vaalivilppiä",
alueen nuorisoa edustava Eric Otieno sanoo.

Nairobia ympäröivien kukkuloiden väliin 60 vuotta sitten syntyneen Kiberan rajoilla törmää Kenian jyrkkään luokkajakoon.

Slummiin päästäkseen joutuu kulkemaan joko sukelluskerhon ja majesteettisen katolisen kirkon ohi tai sivuuttamaan entisen presidentin palatsimaisen asunnon ja golfkentän.

Päivittäinen katastrofi

Virallisesti Kibera on valtion maata eikä sinne ole lupa rakentaa mitään. Asukkaat maksavat kuitenkin hökkeleistään "vuokraisännille", joiden toiminnalta viranomaiset ovat sulkeneet silmänsä. Harvat kuoppakäymälät ovat satojen ihmisten yhteiskäytössä, ja viemärit puuttuvat. Jotkut tienaavat hyvin myymällä vesijohtoverkostosta varastettua vettä.

"Kibera on jatkuva päivittäinen katastrofi", Caroline Testud kiteyttää. Hän on ollut perustamassa Rauhan ja kehityksen koalitio (Cope) -nimistä kattojärjestöä, joka yhdistää 14 paikallista ryhmää ja kansalaisjärjestöä.

Testud muistuttaa, ettei järjestöjen antama humanitaarinen apu kuitenkaan voi korvata valtion roolia. "Kestävä ratkaisu vaatii poliittista tahtoa ja hallituksen toimia."

Kenian hallitus ei tiedä Kiberasta paljoakaan. Alueesta ei ole karttaa, ja väestö laskettiin viimeksi 1987. Nyt asukasmääräksi arvioidaan 700 000 – 1,2 miljoonaa.

Opiskelija Christian Skaro varoittaa liian kielteisestä kuvasta.

"Kiberassa ei varsinaisesti ole jengejä tai jengisotia. Useimmat asukkaat käyvät töissä tai etsivät työtä. Nairobin teollisuustyöntekijöistä 65 prosenttia asuu Kiberassa", Skaro selittää.

Vaikka viranomaiset eivät tunnusta koko aluetta, yrittäjiltä käydään kuitenkin perimässä veroja, hän jatkaa.

Johtajuuden uusi polvi

Eräiden arvioiden mukaan Kiberassa toimii yli 700 kansalaisjärjestöä ja -ryhmää aina YK-järjestöihin asti. Myös uskonnollinen elämä on vilkasta, ja alue täyttyy kirkollisten seremonioiden synnyttämästä kakofoniasta varsinkin sunnuntaisin.

Viime vuoden lopun vaalien jälkeen koettu poliittinen ja heimoväkivalta on herättänyt etenkin nuorissa epäilyä myös järjestöjä ja kirkkoja kohtaan.

"Kiberassa oli pitkään vain kahdenlaisia johtajia: pappeja ja heimopohjaisia poliitikkoja. Molemmat

Kiberan slummi Nairobissa. (Kuva: Peter Armstrong)

johtivat meitä harhaan. Nyt nuorisosta nousee omia johtajia, jotka eivät halua katsoa maailmaa etnisten tai lahkolaisten linssien läpi", Skaro sanoo.

Poliittista väkivaltaa kokeneet ja siihen kyllästyneet naiset perustivat elokuussa Kiberan naiset rauhan ja rehellisyyden puolesta -nimisen järjestön, joka liittyi Copeen.

Toisin kuin epäilyttäviksi koetut "salkkujärjestöt", naiset aikovat pärjätä oman väen antamalla rahoituksella ja kutsuvat mukaan kaikkia yli heimo- ja uskontorajojen.

"Kärsimyksemme on yhteinen. On hoidettava traumat, joita yhteisömme, ja varsinkin naiset, ovat tänä vuonna saaneet", ryhmää vetävä Jayne Anyango sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia