Oikeus asettaa rajoja Swazimaan kuninkaalle
Viime viikolla Swazimaassa jatkui merkittävä oikeustaistelu, joka haastaa yksinvaltaisen kuningas Mswati III vallan maan omistukseen.
Viime viikolla Swazimaassa jatkui merkittävä oikeustaistelu, joka haastaa yksinvaltaisen kuningas Mswati III vallan maan omistukseen.
Marraskuussa 2010 Kashalin läheisen maaseutualueen 289 asukkaalle kerrottiin, että heidän vasta valmistuneet kotinsa tuhottaisiin.
Tämä tapahtui sen jälkeen, kun puskutraktorit olivat murskanneet alueella 18 taloa. Puskutraktoreiden mukana oli ollut kuninkaan lähettiläs Phophonyane Maziya, valikoituja laillisuusvalvojia sekä raskaasti aseistettu poliisiosasto.
Paikallisten asukkaiden, ihmisoikeusryhmien ja lakiasiantuntijoiden paheksunnan jatkuessa Maziya väitti noudattaneensa kuninkaan käskyjä. Hänen mukaansa talot oli rakennettu laittomasti.
Helmikuun viimeisenä päivänä Swazimaan korkein oikeus keskeytti, ennen oikeuden lopullista päätöstä huhtikuussa, kaiken purkamisen ja rakentamisen kiistanalaisella alueella. Oikeuskäsittelyä johtava tuomari Bheki Maphalala kuvasi tapausta ”vakavaksi perustuslailliseksi ja ihmisoikeudelliseksi ongelmaksi”.
Haaste monarkian vallalle
Tuomarin kommentti nosti asianomistajien toiveita siitä, että heidän valituksensa kuninkaan lähettilästä vastaan saavat tukea, ja että he voisivat saada korvauksia kotiensa menetyksestä. Mikäli näin käy, oikeustapaus olisi ensimmäinen yhteisötason oikeudellinen haaste monarkian vallalle.
Swazimaan perustuslain mukaan Mswati III on näennäisen symbolinen oikeutus omistaa jonkin verran maata ”luottamuksenosoituksena kansakunnalle”. Purkumääräyksen saaneiden Kashalin asukkaiden asianajajien mukaan kuninkaan oikeus ei ulotu omaisuuden tuhoamiseen eikä karkottamiseen.
Perinteisen oikeuden mukaan Kashali kuuluu Mswati III vanhemman veljen, prinssi Matatazelan alaisuuteen. Prinssi tukee asukkaita heidän taistelussaan vastustaa tuhoamis- ja häätömääräyksiä sekä saada korvauksia tuhotuista rakennuksista. Prinssi on rahoittanut suurimman osan oikeudenkäyntikuluista.
”Joillekin talot edustavat elinikäistä säästämistä ja päämäärää”, toteaa Kashalin kehityskomitean Senator Dlamini. ”Kotien tuhoamisella aiheutetut häädöt ovat vastoin Swazimaan perustuslakia.”
”Vaadimme ainoastaan oikeutta ja korvauksia”, sanoo Gavin Bennet, jonka koti pantiin matalaksi.
Harvat uskaltavat arvostella kuningasta
On epäselvä, miksi joidenkin omaisuutta tuhottiin, mutta joidenkin toisten omaisuuteen ei koskettu.
Osa ryhmäkanteeseen osallistuvista uskoo, että tuhoamiset johtuivat siitä, että asukkaat maksoivat prinssi Matatazelelalle maasta, kun taas kuningas haluaa saada kaikki tavanomaiset maksut itselleen.
Prinssin ja Mswati III välillä on pahaa verta, koska kuningas nousi omavaltaisesti valtaistuimelle ja piti veljeään useita kuukausia vangittuna sillä aikaa kun hän vakiinnutti valtansa. Myöhemmin prinssi hyväksyttiin swaziyhteisöön, mutta hän ei ole koskaan ollut kuninkaan sydänystävä.
Kashalin alueen asukkaiden tukijoiden mielestä kuninkaallisten välinen konflikti voi olla yksi tuhotöiden syy.
Kuitenkin vain harvat asianosaiset ovat valmiit avoimesti syyttämään kuningasta yrityksestä häätää heidät.
Julkista kuninkaan vastaista kritiikkiä ei käytännöllisesti katsoen ole olemassa seurauksena pitkään jatkuneesta lehdistön valvonnan tiukentamisesta sen jälkeen, kun se vuonna 2001 oli uskaltanut arvostella kuningasta yltäkylläisestä elämätavasta maassa, jonka väestöstä suurin osa elää äärimmäisessä köyhyydessä ja alennustilassa.
Quinton Dlaminin, joka on Swazimaan virkamiesten kansallisen liiton puheenjohtaja ja huomattava ihmisoikeusaktivisti, mukaan oikeudenkäynti kuitenkin tarkoittaa ”merkittävää iskua kuninkaan pyrkimyksille pysyä perustuslain rajoitusten ulkopuolella”.
Dlamini uskoo, että oikeudenkäynnistä muodostuu ennakkotapaus muiden Mswatin tekemien pakkolunastusten purkamiseen. ”Oikeudenkäynnistä muodostuu merkittävä haaste kuninkaan yleisesti mielivaltaiselle ja itsevaltaiselle hallinnolle.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia