Ompelijat yhdessä orjatyötä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ompelijat yhdessä orjatyötä vastaan

Riistosta vapaita ompeluosuuskuntia alkaa syntyä tiuhaan tahtiin kehitysmaihin, jos No Chains (Kahleet pois) -liikkeen suunnitelmat toteutuvat.

Riistosta vapaita ompeluosuuskuntia alkaa syntyä tiuhaan tahtiin kehitysmaihin, jos No Chains (Kahleet pois) -liikkeen suunnitelmat toteutuvat.

Hanke on tiettävästi ensimmäinen, jossa työntekijät lähtevät korjaamaan vaatetusalan työehtoja maailmanlaajuisella kampanjalla. Aiempi Puhtaat vaatteet -kampanja syntyi kuluttajajärjestöjen aloitteesta.

Kahleet pois -liikkeen perustajina ovat argentiinalainen La Alameda ja thaimaalainen Dignity Returns -osuuskunta. Liike laittaa kesäkuun alkupäivinä myyntiin ensimmäiset t-paidat, joiden kuvat valittiin maailmanlaajuisen suunnittelukilpailun perusteella.

"Tämä on hätähuuto ihmisarvoisen työn puolesta ja tapa osoittaa, että laadukkaita vaatteita on mahdollista valmistaa orjuuttamatta työvoimaa", La Alamedan jäsen Gustavo Vera kertoo.

La Alameda aloitti vuoden 2001 lopulla yhteisöruokalana, joka avusti Buenos Airesin laittomista hikipajoista paenneita bolivialaisia.

Luvattomien maahanmuuttajien laaja orjuuttaminen Argentiinan pääkaupungissa pääsi otsikoihin vasta yhdessä hikipajassa sattuneen vakavan onnettomuuden ja La Alamedan nostaman metelin jälkeen.

Paperittomat bolivialaisperheet oli pakotettu raatamaan nälkäpalkalla ja asumaan samoissa tiloissa ilman poistumislupaa.

Seitsemän ihmisen hengen vaatineen onnettomuuden jälkeen työntekijät kertoivat oikeudessa, että he tekivät töitä isoille vaatevalmistajille, joihin kuuluivat Puma, Bensimon, Lecoq, Soho ja Kosiuko. Oikeus päätti takavarikoida koneet, mutta ketään ei tuomittu.

Osa työntekijöistä perusti sen jälkeen Avina-säätiön tuella Mundo Alameda -vaateosuuskunnan.

Thaimaassa Dignity Returns -osuuskunnan perustajina olivat Bed and Bath -yhtiön irtisanomat naisompelijat. Heidänkin entisiin työllistäjiinsä kuului maailmanmerkkejä, kuten Nike ja Gap, mutta työpäivät venyivät pitkiksi ja väsyneitä sakotettiin.

Argentiinalaisen ja thaimaalaisen osuuskunnan edustajat kohtasivat viime vuonna Hongkongissa pidetyssä työelämää käsitelleessä kokouksessa ja päättivät yhdistää voimansa.

Kahleet pois -liike pyrkii muistuttamaan omalla tuotemerkillään, että orjuuden kaltainen työ on yhä yleistä.

Liikkeen mukaan isot vaatevalmistajat käyttävät hyväkseen ihmisten hädänalaista asemaa ja löyhää lainsäädäntöä eri puolilla maailmaa.

"Aiomme saada muutamassa vuodessa mukaan 20-30 osuuskuntaa kehitysmaista eri puolilta maailmaa", Vera kertoo.

Hänen mukaansa neuvottelut ovat jo käynnissä filippiiniläisen ja indonesialaisen osuuskunnan kanssa ja tuotevalikoiman laajentamista suunnitellaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia