Oxfam: Suklaafirmat takoneet valtavia voittoja samaan aikaan, kun ghanalaisviljelijöiden tulot supistuneet
Koronapandemia on laskenut entisestään köyhien kaakaonviljelijöiden tuloja. Suklaateollisuudessa liikkuu kuitenkin rahaa, sillä globaalit suklaajätit ovat samaan aikaan rikastuneet. Oxfam vaatii yksinkertaista ratkaisua: lisää rahaa viljelijöille.
Kuva: Guy Mullins / CC BY-NC 2.0.
Maailman suurimmat suklaata valmistavat yritykset ovat viime vuosina vain rikastuneet samaan aikaan, kun niiden raaka-aineiden tuottajat, kaakaonviljelijät, ovat köyhtyneet, moittii brittiläistaustainen kampanjajärjestö Oxfam tuoreessa raportissaan.
Sen mukaan yhtiöiden pitäisi yksinkertaisesti maksaa viljelijöille enemmän, sillä tällä hetkellä näiden tulot eivät riitä edes elämän perusasioihin.
Raportin mukaan neljä maailman suurinta suklaata valmistavaa pörssiyhtiötä – Hershey, Lindt, Mondelēz ja Nestlé – ovat tehneet voittoa koronapandemian aikana noin 15 miljardia dollaria. Kasvua on 16 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Myös suurimpien yksityisomisteisten firmojen, Marsin ja Ferreron, omaisuus on kasvanut.
Samaan aikaan ghanalaisten kaakaonviljelijöiden tulot ovat pudonneet suunnilleen saman verran, 16 prosenttia, Oxfam kertoo. Se perustaa väitteensä kyselytutkimukseen, joka tehtiin runsaalle 400 kaakaonviljelijälle Ghanassa.
Selvityksen mukaan naisviljelijöiden tulot ovat vähentyneet 22 prosenttia. 90 prosenttia viljelijöistä sanoi, että taloudellinen tilanne on heikentynyt pandemian alkuun verrattuna. 90 prosenttia ei tienaa elämiseen riittävää palkkaa eli ei pysty ostamaan riittävästi perustarvikkeita, kuten ruokaa tai vaatteita.
Suklaateollisuuden eettisistä ongelmista on puhuttu pitkään, sillä tiedossa on, että suuryritykset ostavat kaakaota tuottavilta mailta, etenkin Ghanalta ja Norsunluurannikolta, halvalla raaka-ainetta eli kaakaopapuja, ja tekevät sitten voittoa suklaalla. Viljelijät saattavat jäädä köyhyysrajan alapuolelle, ja lapsityö on viljelmillä yleistä.
Esimerkiksi Ghana tuottaa 15 prosenttia maailman kaakaopavuista mutta saa vain noin 1,5 prosenttia suklaateollisuuden voitoista.
Suklaayhtiöt ovat pyrkineet parantamaan tilannetta erilaisten kestävyysohjelmien avulla sekä esimerkiksi maksamalla viljelijöille bonuksia. Oxfamin mukaan ne eivät ole toimineet eikä viljelijöiden tulotaso ei ole kasvanut.
”Suklaayritysten pitää sulkea viljelijöiden tulokuilu. Ja sillä selvä. Niiden pitää nostaa merkittävästi viljelijöille maksettavia hintoja ja torjua inflaation vaikutuksia maatalouden tuotantopanoksiin ja välineisiin. Myös läpinäkyvyys hinnoista ja bonuksista on minimi”, sanoo Oxfamin väliaikainen toiminnanjohtaja Amitabh Behar tiedotteessa.
Globaalin suklaateollisuuden arvo on noin 130 miljardia dollaria (120 miljardia euroa). 60 prosenttia tuotannosta menee Eurooppaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia