Pakolaisneuvonta vaatii käännytyksiin avoimuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisneuvonta vaatii käännytyksiin avoimuutta

Pakolaisneuvonta ry vaatii tänään kirjeessään sisäasiainministeri Kari Rajamäelle, että runsaasti julkisuutta saaneen Schymanskin perheen käännyttämiseen liittyvät poliisin toimenpiteet sekä yleisesti poliisin käytäntö maasta poistamistapauksissa selvitetään perinpohjin.

ULKOMAALAISTEN KÄÄNNYTYKSIIN AVOIMUUTTA JA SELKEÄT VASTUUSUHTEET

Pakolaisneuvonta ry vaatii tänään kirjeessä sisäasiainministeri Kari Rajamäelle, että runsaasti julkisuutta saaneen Schymanskin perheen käännyttämiseen liittyvät poliisin toimenpiteet sekä yleisesti poliisin käytäntö maasta poistamistapauksissa selvitetään perinpohjin.

Maasta karkottaminen ja käännyttäminen ovat ulkomaalaislaissa sallittuja toimenpiteitä. Maasta poistaminen tulee kuitenkin tapahtua ulkomaalaisen ihmisarvoa kunnioittaen ja suhteellisuutta noudattaen myös pakkokeinoja käytettäessä. Sisäasiainministeriön on otettava nykyistä paljon selkeämpi vastuu siitä, että maasta poistamiset tapahtuvat tavalla, jossa ihmisoikeuksia ja lakia kunnioitetaan.

Ylikomisario Per Ehrsten sisäasiainministeriön poliisiosastolta torjui poliisin vastuun YLE:n Aamu-TV:ssä tiistaiaamuna. Hän totesi, ettei lääkkeiden antaminen ole pakkokeino. Näin ei olekaan, sillä lääkkeiden annostelua tahdon vastaisesti ei luetella pakkokeinolaissa, koska tätä ei lainsäätäjä ole pitänyt oikeutettuna.

Kaikkeen puuttumiseen henkilön fyysiseen koskemattomuuteen tulee olla laissa säädellyt perusteet. Edes poliisi ei ole osoittanut laissa olevaa valtuutusta vastentahtoisen turvapaikanhakijan huumaamiselle.

Pakolaisneuvonta muistuttaa, että rikoslain esitöiden mukaan pahoinpitelyksi voidaan katsoa myös erilaiset pyrkimykset vaikuttaa toisen ihmisen tajuntaan. Esitöissä mainitaan muun muassa nukuttaminen ja vastentahtoinen hypnotisointi.

Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on turvattu Suomen perustuslaissa. Lain esitöissä mainitaan, että oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen antaa suojaa esimerkiksi pakolla toteutettavia lääketieteellisiä toimenpiteitä vastaan. Henkilökohtainen koskemattomuus on vahva perusoikeus, ja sen rajoittaminen tulee perustua lakiin ja täyttää hyväksyttävyys- ja välttämättömyysvaatimukset.

Myöskin tahdosta riippumatta annettava hoito on tarkoin säädettyä. Laissa potilaan asemasta ja oikeuksista säädetään potilaan itsemäärämisoikeus, joka on erittäin keskeinen oikeus terveydenhuollon lainpiirissä.

Pakolaisneuvonta on yleisemmin huolissaan siitä, että turvapaikanhakijoiden maasta poistaminen tapahtuu usein kiireessä. Maasta poistamisajankohdasta ei anneta tietoa turvapaikanhakijalle, omaisille, ystäville tai avustajalle. Tämä aiheuttaa usein pelkoa ja dramaattisia tilanteita.

Erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella turvapaikanhakijoita säilytetään ennen maasta poistamista poliisivankiloissa, jolloin heidän mahdollisuutensa pitää yhteyttä läheisiinsä ovat erittäin rajalliset. Maasta poistamistilanteessa turvapaikanhakija on hyvin usein yksin poliisin vastuulla, siksi poliisin vastuu on korostetun suuri.


Lisätietoja:
Liisa Murto, toiminnanjohtaja, lakimies, Pakolaisneuvonta ry
p. (09) 2519 0012, 050 3665942
Reetta Helander, tiedottaja, Pakolaisneuvonta ry
p. (09) 2519 0014, 050 4129 413

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia