Palau pelastaa tonnikalaa
Maa kieltää teollisen kalastuksen 80 prosentilla vesialueistaan.
(IPS) -- Tyynellämerellä sijaitseva Palaun saarivaltio pelastaa hupenevia tonnikalakantoja kieltämällä teollisen kalastuksen 80 prosentilla vesialueistaan. Espanjan laajuisella kieltoalueella toimii nyt pääasiassa ulkomaisia kalastuslaivastoja.
Tutkijoiden mukaan Palau voi onnistua pelastamaan Tyynenmeren pahimmin huvenneen ja arvokkaimpana pidetyn isosilmätonnikalan. Ensi vuonna valmistuva, kanadalaisen meribiologin Daniel Paulyn tutkimus osoittaa, että kymmenesosa isosilmistä pysyy koko elämänsä Palaun suojeluvyöhykkeen laajuisella alueella.
Pauly arvioi, että samalla alueella pysyvien 'laiskojen' tonnikalojen jälkeläisillä voi olla paremmat mahdollisuudet lisääntyä kuin niillä, jotka uivat kauemmas ja joutuvat pyydyksiin. "On odotettavissa, että suojelualueen kalakanta kasvaa voimakkaasti tulevina vuosikymmeninä", hän sanoo.
Palau odottaa kasvua myös matkailuelinkeinolta. Maa kuuluu jo nyt maailman kymmenen suosituimman sukelluskohteen joukkoon. Sukelluksen harrastajia on noin puolet tämän vuoden 180 000 kävijästä. Asukkaita saarivaltiossa on 20 000.
Esimerkkinä muille
Ympäristöjärjestöt eri puolilta maailmaa kiittävät Palaun presidentin Tommy Remengesaun ponnistuksia suojelualueen aikaansaamiseksi. Remengesau, 59, oli kaksi kautta maan johdossa 2001–2009 ja valittiin tehtävään jälleen 2012.
Remengesau isännöi vuonna 2005 Tyynenmeren saarivaltioiden kokousta, jossa pohdittiin koralliriuttojen ja kalakantojen suojelua. Hän lupasi suojella 30 prosenttia Palaun rantavesistä ja haastoi naapurimaat mukaan. Vuonna 2008 suojeluhanke levisi myös Karibialle.
Nyt Palau on jo tuplannut alkuperäisen lupauksensa ja rajoittanut kalastuksen kestävälle tasolle 60 prosentissa rannikon riuttoja, kertoo maan ympäristö- ja matkailuministeri Umich Sengebau.
"Kalastajamme kuitenkin valittavat, että ulkomaisten kalastuslaivastojen toiminnan takia tonnikalaa on yhä vähemmän", hän sanoo. Palau saa monen muun kehitysmaan tavoin korvauksia vain kymmenisen prosenttia sen vesiltä pyydetyn saaliin arvosta. Tonnikalan ohella muun muassa miekkakalaa ja haita pyydetään tahdilla, joka ylittää kalakantojen uusiutumisen.
Tyynenmeren isosilmätonnikalan kannat ovat 50 vuodessa kutistuneet kuudesosaan alkuperäisestä, ja muut lajit ovat samalla tiellä.
Tulevaisuus matkailussa
Aloitettuaan kolmannen kautensa 2013 Remengesau esitti, että ulkomaisten pyyntilaivastojen toiminta kielletään 80 prosentissa Palaun vesiä. Maan parlamentti hyväksyi päätöksen lokakuussa yksimielisesti, ja se pannaan toteen viiden vuoden kuluessa.
Valtio menettää kymmenyksen tuloistaan – noin viisi miljoonaa euroa – mutta se aiotaan korvata kasvaneilla matkailutuloilla.
Remengesau uskoo, että suojelualue auttaa kalakantojen elpymistä ja parantaa kotimaisten kalastajien saaliita sekä väestön ravitsemusta. Myös turistit saavat kestävällä tavalla pyydettyä kalaa, ja sukeltajat näkevät entistä enemmän meren ihmeitä, kuten 2,5-metrisiksi kasvavia isosilmätonnikaloja.
"Palaun tulevaisuus on matkailussa. Nykyisin kalastuskilpaluissamme näkee harvoin suuria purjekaloja, mutta uskomme niiden palaavan, jolloin niitä voi päästä jahtaamaan pyydystä ja päästä -kisoissamme", ministeri Sengebau visioi.
OIKAISU 22.12: Palau menettää tuloistaan noin 5 miljoonaa euroa, ei 5:tä miljardia euroa, kuten alkuperäisessä jutussa kerrottiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia