Palestiinalaisleiri kahden tulen välissä Damaskoksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiinalaisleiri kahden tulen välissä Damaskoksessa

Potilaita kuolee, kun sairaala pinnistelee hyökkäysten keskellä tarvikepulassa, kirjoittaa Mutawalli Abou Nasser.

(IPS) -- Syyrian pääkaupungissa sijaitsevan palestiinalaisleirin sairaala menettää potilaita, jotka olisivat pelastettavissa asianmukaisilla välineillä. Koko leiri kärvistelee kahden tulen välissä Syyrian sisällissodassa.

Kotitalon eteen pudonnut ammus haavoitti yhdeksänvuotiasta Hella-tyttöä päähän Yarmoukin palestiinalaisleirissä Damaskoksessa. Isä kiidätti tytön leirin sairaalaan, ja verenvuoto saatiin kuriin. Hella kuitenkin menehtyi, koska muu hoito jäi puutteelliseksi tarvike- ja energiapulan vuoksi.

Ennen maaliskuussa 2011 alkanutta sisällissotaa 125 000 asukkaan Yarmouk oli Syyrian suurin palestiinalaisleiri ja kaupungin vilkkaimpia markkinapaikkoja. Kaikkiaan Palestiinan pakolaisia on asunut Syyriassa noin 400 000.

Palestiinalaisleirit pysyivät viime vuoteen asti paljolti taistelujen ulkopuolella, mutta nyt ne on vedetty mukaan sotaan. Yarmoukista on tullut taistelukenttä, jota pommitetaan päivittäin.

YK poistui leiristä

Sen jälkeen kun Syyrian opposition taistelijoita asettui Yarmoukiin, armeijan piiritys on estänyt lääkintätarvikkeiden pääsyn alueelle.

Yarmoukissa hoitoa tarjoaa enää Punaisen Puolikuun Palestiina-sairaala. Leirin kaksi muuta sairaalaa on tuhoutunut pommituksissa ja henkilökunta on paennut.

Palestiinalaisia avustava YK-järjestö UNRWA on vetänyt koko henkilöstönsä Yarmoukista heikkenevän turvallisuuden vuoksi. Samalla katosi iso osa terveyspalveluista.

Palestiina-sairaalaa koetetaan pyörittää vielä lääkärien, hoitajien ja opiskelijoiden voimin.

"Välillä emme pysty antamaan edes peruspalveluja, koska kaikesta on pulaa", lääkäri Abdulah Hariri valittaa.

Kumpikin uhkailee

Jotkut ovat yrittäneet salakuljettaa sairaalatarvikkeita Yarmoukiin ja päässeet hengestään tai joutuneet vankilaan. Koska sairaala sijaitsee kapinallisten hallitsemalla alueella, se joutuu usein armeijan tulitukseen.

Turvallisuusjoukot uhkailevat ja pelottelevat sairaalassa työskenteleviä, jotta nämä lopettaisivat.

Myös kapinallisten edustajat uhkailevat ja kiristävät leirin lääkintähenkilökuntaa. He ovat varastaneet sairaalasta tarvikkeita ja polttoaineitta ja tulittaneet rakennusta.

Lempinimellään Abu Hakam esittäytyvä lääkäri kertoo, että kapinalliset vaativat hiljan sairaalaa luovuttamaan heille hoitajan, jota väitettiin vastapuolen kätyriksi. Sairaala yritti vastustella, mutta sissit sieppasivat naisen. Hän joutui perusteellisiin kuulusteluihin, mutta vapautui lopulta.

Moni etsii turvaa

Sähkökatkojen vuoksi sairaala joutuu turvautumaan aggregaatteihin, mutta armeija pyrkii estämään polttoaineen saannin, lääkäri Hussam al-Hariri kertoo.

"Meiltä kiskotaan tähtitieteellisiä hintoja, vaikka olemme alusta asti ilmoittaneet, ettemme ole kenenkään puolella", hän jatkaa.

Yarmoukin leiristä etsivät nyt turvaa niin Damaskoksen lähiöiden ja ympäristön siviilit kuin opposition taistelijatkin. Se tietää sairaalalle lisää potilaita.

Yli kaksi vuotta jatkuneessa Syyrian sisällissodassa on YK:n mukaan kuollut yli 80 000 henkeä. Liki 22-miljoonaisesta väestöstä on pakolaisena kotimaassa yli 4 miljoonaa ja ulkomailla 1,6 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia