Paperittomien terveydenhuollon turvaaminen taloudellisesti kannattavaa
Tuoreen EU-tutkimuksen mukaan paperittomien siirtolaisten terveydenhuollon turvaaminen säästäisi terveydenhuollon kustannuksia.
Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) tekemä tutkimus osoittaa, että EU-maat säästäisivät terveydenhuollon kustannuksissa, mikäli ne turvaisivat paperittomille siirtolaisille terveyspalvelut ajoissa.
Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia taloudellisia vaikutuksia paperittomien ihmisten terveydenhoidon lykkäämisellä on, jos hoitoa annetaan vasta kun sairaus on jo vakava ja vaatii kiireellistä päivystystä.
Tutkijat vertasivat Ruotsin, Saksan ja Kreikan säännöllisiä terveystarkastuksia ja kiireettömän hoidon kustannuksia kiireellisestä hoidosta syntyviin kustannuksiin. Tarkasteltaviksi otettiin kaksi kansanterveydellisesti merkittävää muuttujaa: verenpaine ja raskausaika.
Tulokset osoittivat, että jos paperittomille siirtolaisille turvattaisiin esimerkiksi raskaudenajan terveyspalvelut, voitaisiin kahden vuoden kuluessa säästää Kreikassa ja Saksassa 48 prosenttia ja Ruotsissa peräti 69 prosenttia terveydenhuollon nykykustannuksista.
Paperittomien terveyspalvelujen turvaamisessa on kyse kuitenkin ennen kaikkea ihmisoikeuksien toteutumisesta ja kansanterveyden edistämisestä, muistuttaa tutkimuksesta tiedottanut Ihmisoikeusliitto.
"On EU-maiden, myös Suomen, velvollisuus turvata myös paperittomien ihmisten oikeus terveyteen. Tuore tutkimus osoittaa, että sen lisäksi paperittomien terveydenhuollon turvaamisella voidaan saavuttaa kustannussäästöjä”, kommentoi järjestön pääsihteeri Päivi Mattila.
Suomessa paperittomien tilanne erityisen huono
Suomi rikkoo parhaillaan sekä kansainvälisiä ihmisoikeuksia että lasten oikeuksia, sillä paperittomien pääsy terveydenhuoltoon ei ole edelleenkään turvattu.
Viime hallitus oli antamassa lakiesitystä, jossa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville eli raskaana oleville ja lapsille taattaisiin pääsy hoitoon. Lakiesitys kuitenkin kaadettiin viime metreillä, eikä nykyinen hallitus ole tekemässä asian eteen yhtään sen enempää.
"Hallituksen toimettomuus on häpeällistä. Kyse on haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten, kuten lasten tai raskaana olevien naisten hoitamatta jättämisestä. Suomi on allekirjoittanut YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen, jonka mukaan lapsille kuuluvat yhtäläiset oikeudet riippumatta heidän vanhempiensa tilanteesta. Lapsi ei ole koskaan syyllinen omaan tilanteeseensa. Heistä huolehtiminen on kaikkien etu", kommentoi kansanedustaja Emma Kari tiedotteessaan.
Kari teki aiheesta kirjallisen kysymyksen alkukesästä ja hän on puolustanut paperittomien henkilöiden oikeutta terveyteen myös Helsingin kaupunginvaltuustossa. Karin aloitteesta Helsinki on avannut terveyspalvelunsa paperittomille.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia