Plan haluaa turvallisen koulutien osaksi kehityspoliittista ohjelmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Plan haluaa turvallisen koulutien osaksi kehityspoliittista ohjelmaa

Uuden tutkimuksen valossa lapsiin kohdistuva väkivalta on edelleen akuutti ongelma ympäri maailmaa.

"Seksuaalinen väkivalta on suuri ongelma tyttöjen koulutien aloittamisen ja opintojen jatkamisen kannalta. Koulunkäynnin turvallisuuteen ja koulutuksellisen tasa-arvon toteutumiseen tulisikin kiinnittää erityishuomiota myös Suomen tulevassa kehityspoliittisessa ohjelmassa", toteaa Plan Suomen pääsihteeri Riitta Weiste.

Plan oli yksi yhdeksästä kansainvälisestä kansalaisjärjestöstä, jotka selvittivät, miten YK:n viisi vuotta sitten antamia  lasten väkivaltaa estäviä suosituksia on toteutettu. Toteutumista seurataan myös Planin tuella, yhteistyössä lasten ja nuorten omien verkostojen kanssa.

"Suositusten toimeenpano on tärkeää, sillä väkivallan seuraukset näkyvät lapsen koko kehityksessä ja rajoittavat hänen mahdollisuuksiaan toteuttaa muita oikeuksiaan, kuten vaikkapa oikeutta koulutukseen", Weiste toteaa.

Joukko kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä vaatiikin nyt hallituksia tiukentamaan lakejaan ja strategioitaan lapsiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi vuoden 2006 YK-raportin suositusten mukaisesti.

Tuoreen raporttin aineiston valossa väkivalta näyttäytyy yhtä akuuttina ja osin jopa suurempana ongelmana kuin viisi vuotta sitten tehdyssä YK:n globaalissa tutkimuksessa.

Miljoonat lapset joutuvat yhä nöyryytyksen, lyömisen, polttamisen, seksuaalisen hyväksikäytön ja jopa tappamisen uhreiksi heitä ympäröivien aikuisten toimesta.

Pieniä edistysaskeliakin on raportin mukaan sentään tapahtunut. Esimerkiksi lainsäädännössään kaiken kouluissa tapahtuvan ruumiillisen kurituksen kieltäneiden maiden määrä on vuodesta 2006 lähes kaksinkertaistunut.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan taustalla ovat usein yhteiskunnalliset asenteet, jotka ilmenevät kolmella tasolla: väkivallan oikeuttavassa lainsäädännössä, puutteellisissa lastensuojelun mekanismeissa sekä väkivaltaan syyllistyvien rankaisemattomuudessa.

Lasten heikon aseman vuoksi heihin kohdistuva väkivalta pysyy usein piilossa. Aiheesta kerätty tieto kuvaa usein vain jäävuoren huippua.

Viimeaikaisia tutkimustuloksia

  • Eräässä 37 maata kattaneessa tutkimuksessa yli neljä viidesosaa 2–14-vuotiaista joutui joka kuukausi fyysisen tai psyykkisen väkivallan kohteeksi omassa kodissaan.
  • Afrikassa arviolta 92 miljoonan yli 10-vuotiaan tytön sukuelimiä on silvottu.
  • Joissakin maissa jopa 85 prosenttia alle 15-vuotiaista tytöistä on ympärileikattu.
  • 78 maata hyväksyy yhä fyysisen kurituksen kouluissa; joissain maissa jopa 97 prosenttia lapsista on lyöty koulussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia