Poliittinen asetelma mutkistuu Venezuelassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poliittinen asetelma mutkistuu Venezuelassa

Venezuelassa yleinen käsitys, että presidentti Hugo Ghávez on tuomittu häviämään seuraavat vaalit tai mahdollisen kansanäänestyksen, alkaa horjua. Syynä on epävarmojen äänestäjien osuuden raju kasvu tuoreissa kyselyissä.

Maan johtava mielipidemittauksien tekijä, Datánalisis, sai Chávezin vastustajien osuudeksi 33 prosenttia ja kannattajien 25 prosenttia. Niitä jotka eivät kannata kumpaakaan, oli 39 prosenttia.

Hinterlaces-yhtiön gallupissa sekä hallitusta että oppositiota vastusti peräti 51 prosenttia. Chávezille antoi tukensa 30 prosenttia ja oppositiorintamalle 19 prosenttia.

Kummatkin kyselyt tehtiin sen jälkeen, kun nimikirjoitusten keräys kansanäänestysvaatimukseen oli päättynyt joulukuussa. Riippumaton vaalineuvosto on luvannut selvittää helmikuun puoliväliin mennessä, onko nimiä tarpeeksi vaatimaan kansanäänestystä, joka puolestaan voisi kaataa parlamentin ja presidentin.

Tuoreiden gallupien valossa mahdollisen kansanäänestyksen tulos ei näytä niin selvältä kuin viime vuosien mielipidemittaukset antoivat uskoa.

Hinterlaces-yhtiön johtaja Oscar Schémel sanoo, että kasvava joukko kansalaisia ei kannata Chávezia eikä nykyisen opposition edustajia.

"Ihmiset haluavat luotettavia johtajia, jotka eivät edusta menneisyyttä, kuten (oppositioliittoutuma) Demokraattinen koordinoija monen mielestä tekee. He haluavat uusia kasvoja ja uusia suunnitelmia, sosiaalisten kysymysten vahvaa painottamista ja politiikkaan sitoutumista", Schémel selittää.

Demokraattinen koordinoija on 27 puolueen yhteenliittymä, jossa ovat mukana aikoinaan vaikutusvaltainen demaripuolue sekä kristillisdemokraatit. Rintamaan kuuluu lisäksi noin 40 kansalaisjärjestöä.

Datánalisisin johtaja Luis León muistuttaa, että Chávezin nykyinen kannatus ei riittäisi kansanäänestyksen voittamiseen. Toisaalta oppositiokin voi hävitä, koska niin moni aikoo jättää äänestämättä.

"Opposition on pakko saada väki liikkeelle, mutta presidentin kannattaa passivoida äänestäjiä", hän tiivistää.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia