Poliittinen eliitti kahmii tilat itselleen Zimbabwen maauudistuksessa
Vahva skandaalinkäry leijuu Zimbabwen maauudistuksen yllä, vaikka hallitus väittää, että se on saatettu menestyksekkäästi loppuun. Viime aikoina tulleiden tietojen mukaan suurtiloilla on sattunut uusia yhteenottoja. Kolme vuotta sitten tiloista taistelivat köyhät mustat ja rikkaat valkoiset maanomistajat. Nyt köyhien tilalle ovat tulleet rikkaat mustat, ja vuoden 2000 maanvaltausta johtaneet sotaveteraanit uhkaavat kostolla.
Viime aikoina tulleiden tietojen mukaan suurtiloilla on sattunut uusia yhteenottoja. Hallituksen ja hallitsevan puolueen (Zanu-PF) eliitti kahmii nyt itselleen maita häätäen niiltä talonpojat ja itsenäisyyssodan veteraanit.
Kolme vuotta sitten tiloista taistelivat köyhät mustat ja rikkaat valkoiset maanomistajat. Nyt köyhien tilalle ovat tulleet rikkaat mustat, ja vuoden 2000 maanvaltausta johtaneet sotaveteraanit uhkaavat kostolla.
Zimbabwen vapaussodan veteraanien yhdistyksen sihteeri Endy Mhlanga kertoo järjestön keräävän tietoja jäsenistään, jotka ovat joutuneet luopumaan uusista maistaan.
"Olemme valmiita taisteluun", Mhlanga sanoo, mutta kiiruhtaa jatkamaan, että yhdistys on periaatteessa edelleen Zanu-PF:n ja hallituksen linjoilla.
"Olemme havainneet maauudistuksessa paljon vääristymiä. Kunnioitamme presidenttiä (Robert Mugabe), emmekä voi paljastaa tietojamme muille ennen häntä. Emme halua pestä likapyykkiä julkisesti", Mhlanga selittää.
Hän myöntää, että jotkut tapaukset ovat jo julkisia. Niihin kuuluu viiden sotavammaisen ex-taistelijan häätö maatilalta Beatricessa Hararen lähellä. Tilan otti haltuunsa edesmenneen kansanedustajan vaimo.
Elokuussa poliisit iskivät aamuvarhaisella Windcrestin tilalle Masvingon alueella ja sytyttivät tuleen tuhat asumusta. Niihin vuoden 2001 "pikamaauudistuksen" kautta muuttaneet mustat ajettiin takaisin vanhoille asuinsijoilleen, ja tilaa ryhtyi isännöimään ulkoministeriön virkamies.
Presidentti Mugaben kotiseudulla Zvimbassa on sattunut vastaava tapaus. Yli 6 000 hehtaarin tilan uudisasukkaat häädettiin Mugaben edesmenneen veljenpojan vaimon ja noin 70 muun valitun henkilön tieltä. Häädetyt ovat yrittäneet tehdä vastarintaa.
"Näitä ihmisiä ja sotaveteraaneja käytettiin hyväksi maiden valtauksessa (valkoisilta). Nyt heidät sysätään samaan joukkoon kuin ne sadat maatyöläiset, jotka menettivät tuolloin työnsä ja kotinsa", eräs alueen nimettömänä pysyttelevä heimojohtaja sanoo.
"Liian monissa skandaaleissa on osallisina hallituksen ja puolueen korkeinta johtoa. Jotkut jopa myyvät tiloja valtaajille eli vaativat lahjuksia", hän jatkaa.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan noin miljoona maatyöläistä menetti työpaikkansa, kun Mugaben hallitus takavarikoi 4 500 valkoisen viljelijän tilat vuosina 2000-2002.
Hallitsevan eliitin jäsenet alkoivat sitten haalia tiloja itselleen ja päällekkäistä omistusta välttääkseen laittoivat niitä myös lastensa nimiin.
Heinäkuussa Mugabe määräsi, että useampia tiloja itselleen kahmineet luovuttavat ylimääräiset pois. Tämä "yksi mies, yksi tila -politiikka" ei kuitenkaan ole tuottanut mainittavaa tulosta.
Maatalouden asiantuntija Bright Garikai Mombeshora arvioi, että lisää ongelmia on tiedossa, koska hallituksella ei tunnu olevan maakysymyksessä selkeää linjaa.
Hänen mielestään maauudistus ei olisi vaatinut perinteisten tuottajien häätämistä tiloiltaan, sillä muiden ongelmien ohella se jätti jälkeensä selvittämättömien velkojen vyyhdin.
Eräiden tietojen mukaan varapresidentti Joseph Msika, sisäministeri John Nkomo ja maatalousministeri Joseph Made kielsivät sotaveteraaneja vuonna 2000 valtaamasta valkoisten tiloja, mutta nämä eivät totelleet. Mugabe oli poissa maasta, kun valtaukset alkoivat.
Palattuaan Mugabe julisti, että laittomat valtaukset ovat mielenosoitus epäoikeudenmukaisia maanomistusoloja vastaan ja kielsi valtaajien karkottamisen väkivalloin. Maa ajautui kaaokseen, jota pahensivat pula ruoasta, polttoaineesta ja muista välttämättömyystarvikkeista.
Mugabe sai kuitenkin tarvitsemansa sotaveteraanien ja maaseudun köyhien tuen viime vuoden presidentinvaaleissa.
Hallitus selittää ruoantuotannon ongelmia kuivuudella. Se ei kuitenkaan riitä syyksi keinokastelun vähenemiseen vallatuilla tiloilla, joilla vallitsee raporttien mukaan vandalismi. Häädetyt maatyöläiset ja uudet valtaajat ovat varastelleet työkaluja ja laitteita, joita he kauppaavat eteenpäin.
Mugabe asetti aiemmin tänä vuonna eläkkeellä olevista virkamiehistä kootun työryhmän selvittämään maaomistuksen nykytilan. Raportin mukaan valkoisilla on enää kolme prosenttia viljelymaasta, kun he aiemmin omistivat 30 prosenttia eli 11 miljoonaa hehtaaria.
Valtio väittää uudelleenasuttaneensa tiloille 300 000 ihmistä, mutta työryhmä laski vain 127 000 uudisasukasta.
Moni lähtöpassit saanut valkoinen viljelijä muutti naapurimaihin Sambiaan ja Mosambikiin. Osa asuu vuokralla kaupungissa odottaen vastausta tekemäänsä valitukseen.
Mugabe on johtanut Zimbabwea sen itsenäistymisestä vuonna 1980. Jotkut odottavat, että hän ilmoittaa joulukuisessa puoluekokouksessa vetäytyvänsä syrjään.
Mugabe on aiemmin sanonut jatkavansa virassaan niin kauan, kunnes maat on jaettu oikeudenmukaisesti. Työryhmän raportti tukee nyt hänen väitettään siitä, että oikeus on tapahtunut.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia