Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan
Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Sudan on kärsinyt talousvaikeuksista Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen. Kuva pääkaupunki Khartumista. Kuva: Christopher MIchel / CC BY 2.0.
Sudanissa joulukuussa alkaneet protestit ovat kärjistyneet turvallisuusjoukkojen käydessä yhä kovemmin ottein mielenosoittajia vastaan. Vaihtelevien tietojen mukaan jopa yli 40 ihmistä on kuollut ja yli tuhat on pidätetty joulukuun 19. päivänä alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi eilen olevansa huolissaan ylimitoitetusta voimankäytöstä ja vaati viranomaisia lopettamaan väkivallan. Turvallisuusjoukot ovat ampuneet mielenosoittajia oikeilla panoksilla ja käyttäneet näitä vastaan kyynelkaasua.
Viime viikolla turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan, jonne mielenosoittajat olivat tulleet hakemaan hoitoa vammoihinsa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan turvallisuusjoukot avasivat tulen Omdurmanin sairaalan pihalla ja marssivat sitten sairaalaan mukiloiden potilaita ja henkilökuntaa.
”Tämä hyökkäys sairaalaan on järkyttävä kansainvälisen lain rikkomus. Omdurmanin sairaalan potilaat ja lääkärit joutuivat kyynelkaasun ja luotien kohteeksi, kun Sudanin turvallisuusjoukot tehostivat missiotaan tukahduttaa rauhanomaiset protestit”, sanoi Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja Sarah Jackson tiedotteessa.
Virallisten tietojen mukaan kuolleita on 24 ja pidätettyjä 816, mutta molemmat luvut voivat olla suurempia.
Pidätettyjen joukossa on ollut toimittajia, oppositiojohtajia, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja lääkäreitä. Eräs lääkäri pidätettiin, kun hän kertoi, että mielenosoittajat saavat ilmaista hoitoa hänen sairaalassaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Sudanissa on järjestetty yhteensä satoja mielenosoituksia joulukuun 19. päivän jälkeen. Ne alkoivat maan kaakkoisosissa sijaitsevasta Atbaran kaupungista mutta ne ovat levinneet myös yli tusinaan muuhunkin.
Mielenosoittajat protestoivat leivän ja bensan hinnan nousua, mutta sittemmin niissä on alettu vaatia hallituksen ja lähes 30 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa. Kansainvälinen rikostuomioistuin etsintäkuulutti al-Bashirin vuosia sitten Darfurin kansanmurhasta epäiltynä.
Sudanin talous on viime vuosina kärsinyt muun muassa vuonna 2011 tapahtuneesta Etelä-Sudanin itsenäistymisestä. Itsenäistymisen myötä Sudan menetti suurimman osan öljyntuotannostaan, sillä öljykentät jäivät Etelä-Sudanin puolelle.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia