Presidentti on hevonen ja varapresidentti ratsastaja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Presidentti on hevonen ja varapresidentti ratsastaja

Yhdysvaltain presidentti on hevonen, jolla hänen varamiehensä ratsastaa. Näin kuvaili vaikutusvaltainen senaattori äskettäisessä lehtihaastattelussa valtasuhteita Yhdysvaltain huipulla. Kovaa linjaa ajavan varapresidentti Cheneyn vaikutusvalta näkyy etenkin Lähi-Idän politiikassa.

Demokraatteja edustava senaattori ja senaatin ulkoasianvaliokunnan jäsen Joseph Biden jatkoi, että ulkoministeri Colin Powell onnistuu joskus "hevoskuiskailemaan" George W. Bushin veden äärelle eli valitsemaan maltillisen ulkopoliittisen ratkaisun.

Mutta juuri kun "hevonen" on kurkottamassa veteen juodakseen, satulassa istuva varapresidentti Dick Cheney kiskaisee ohjaksista, ja kurssi muuttuu, Biden selitti National Journalin haastattelussa.

Näkemys, että Yhdysvaltain ulkopolitiikan ohjakset ovat entistä tiukemmin kovaa linjaa ajavan Cheneyn hyppysissä, on yleinen Washingtonin valtapiireissä.

Kuvaava esimerkki paljastui Washington Postin artikkelista, joka arvioi Condoleeza Ricen toimintaa presidentin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana.

Jutun mukaan Bush oli kieltänyt hallintoaan antamasta erityiskohtelua Ahmed Chalabin johtamalle Irakin kansalliskongressille (INC), kun Yhdysvallat miehitti Irakin viime keväänä.

Pian sen jälkeen Yhdysvaltain puolustusministeriö lennätti Chalabin ja 600 tämän aseistettua kannattajaa Etelä-Irakiin "varapresidentin siunauksella".

Ulkopoliittisen huippujohdon pitäminen yhtenäisellä linjalla on ensisijaisesti turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävä, mutta Rice ei ole onnistunut siinä.

Ricen heikkous, samoin kuin Bushin oma passiivisuus ja kokemattomuus, nähdään ensisijaisina syinä Cheneyn nappaamaan yliotteeseen. Se koskee varsinkin Lähi-idän politiikkaa, jossa Cheney on samoilla linjoilla uuskonservatiivien ja Israelia johtavan Likud-puolueen kanssa.

Jo ennen vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuja Cheney kannatti Israelin toimeenpanemia valikoivia salamurhia, vaikka Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi ne.

Vuotta myöhemmin Cheney sanoi Israelin puolustusministerille yksityisesti, että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat "pitäisi hirttää".

Cheneyn vahvaa asemaa selittää myös se, miten riippuvainen Bush oli hänestä vaalikampanjan aikana ja presidenttikautensa alussa.

Vaikka Ricella on läheisempi suhde Bushiin kuin Cheneyllä, jälkimmäinen vaikutti paljon voimakkaammin hallituksen keskeisiin henkilövalintoihin puolustusministeri Donald Rumsfeldistä lähtien.

Cheney huolehti henkilökohtaisesti siitä, että ulkoministeri Powellin paras ystävä Richard Armitage ei saanut apulaispuolustusministerin paikkaa, vaan siihen valittiin uuskonservatiivisten haukkojen kärkinimiin kuuluva Paul Wolfowitz.

Ulkoministeriössä asevalvontakysymyksistä vastaavalle huippupaikalle Cheney istutti "ääriunilateralistiksi" luonnehditun John Boltonin. Hänen linjauksensa ovat usein ristiriidassa Powellin näkemysten kanssa.

Cheneyn oman esikunnan päällikköä ja turvallisuuspoliittista neuvonantajaa Lewis "Scooter" Libbya pidetään paljon taitavampana ja kokeneempana politiikan ja hallinnon kettuna kuin Ricea.

Cheneyn huolella valittu turvallisuuspoliittinen joukkue on suurempi kuin yhdelläkään aiemmalla varapresidentillä. "Se pelaa voittaakseen", muuan ulkoministeriön virkamies sanoo.

Oli paljolti Cheneyn aikaansaannosta, että Irakin jälleenrakennus annettiin puolustusministeriö Pentagonin vastuulle eikä ulkoministeriölle.

Cheney epäsi äskettäin Powellilta valtuudet neuvotella YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselmasta, joka olisi voinut rajoittaa Pentagonin valtaa Irakin siirtymävaiheessa. Bush oli alustavasti hyväksynyt sellaisen sopimuksen.

Viime aikoina Cheney on käynyt torjuntataistelua maansa kongressissa, joka painostaa hellittämään Pentagonin valtaa Irakissa ja erottamaan pahimpia ministeriöön pesiytyneitä haukkoja.

Joukkoon kuuluu muun muassa alivaltiosihteeri Douglas Feith, jonka uskotaan johtaneen kongressia harhaan sekä sodan oikeuttamisessa että sen jälkeisessä tilanteessa.

Demokraattien senaattori Biden on saanut republikaaneilta tukea vaatimukselleen, että Bush ottaa ohjat omiin käsiinsä. Senaatin ulkoasiainvaliokunnan republikaaninen puheenjohtaja Richard Lugar myönsi hiljan televisiossa olevansa samaa mieltä.

"Presidentin on oltava presidentti. Se tarkoittaa, että presidentti on varapresidentin ja ministerien yläpuolella", Lugar täsmensi.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia