Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Punainen Risti: Siirtolaisilta estetään peruspalveluiden saanti – ”Myötätunnon kriminalisointi on äärimmäisen huolestuttavaa”
Ihmisiä ei tarvitse kohdella huonosti, jotta rajavalvonta olisi kunnollista, painottaa Punainen Risti uudessa raportissaan.
Punainen Risti kritisoi siirtolaisten auttamisen estämistä. Kuvassa pakolaisten kuljettamiseen käytetty vene Kreikassa. Kuva: adamansel52 / Flickr.com / CC BY 2.0.
Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto on huolissaan siirtolaisten vaikeuksista saada peruspalveluita ja humanitaarista apua. YK:n jäsenmaat neuvottelevat parhaillaan uudesta siirtolaisuutta käsittelevästä sopimuksesta, ja IFRC on julkaissut raportin, jossa vaaditaan hallituksia takaamaan peruspalvelut ja humanitaarinen apu siirtolaisille riippumatta näiden statuksesta.
Muuten humanitaariset standardit ja normit, joita on sovellettu yli sata vuotta, voivat heikentyä, sanoo järjestön puheenjohtaja Francesco Rocca.
”Tämä myötätunnon kriminalisointi on äärimäisen huolestuttavaa”, Rocca sanoo järjestön tiedotteessa.
Raportissa tarkastellaan tapoja, joilla eri maiden hallitukset estävät siirtolaisia saamasta esimerkiksi terveyspalveluita tai lainopillisia neuvoja. Osa rajoituksista liittyvät lakeihin, jotka estävät siirtolaisilta tiettyjen palveluiden saannin, osa taas on käytännöllisempiä ja liittyvät esimerkiksi siirtolaisten heikkoon asemaan muuten.
Osa siirtolaisista ei esimerkiksi uskalla käyttää terveyspalveluita pidätyksen pelossa, koska viranomaiset tarkkailevat terveyskeskuksia. Esimerkiksi Malesiassa on sairaalassa pidätetty ihmisiä, joilla ei ole henkilöllisyystodistusta tai pakolaiskorttia.
Järjestöt pyrkivät paikkaamaan palveluiden puutetta, mutta raportin mukaan myös niiden toimintaa vaikeutetaan ympäri maailman. Raportissa kritisoidaan muun muassa Välimerellä tapahtuvien etsintä- ja pelastusoperaatioiden kriminalisointia ja estämistä. Esimerkiksi EU:n rajavalvontavirasto Frontex on syyttänyt pelastustöihin osallistuvia järjestöjä yhteistyöstä salakuljettajien kanssa.
Ranskan Calais’n pormestari puolestaan kielsi vuonna 2017 toistuvat ja pitkäaikaiset kokoontumiset entisen pakolaisleirin alueella. Tämä estää ruoka-avun jakamisen alueella, raportissa kerrotaan.
Raportin mukaan maiden pitäisi varmistaa, että niiden maahanmuuttosäännökset kunnioittavat kansainvälistä lakia. Järjestöjen on voitava toimia ilman pelkoa pidätyksestä. Esimerkiksi säännöt, jotka edellyttävät terveyspalveluiden tuottajilta ja järjestöiltä siirtolaisten ilmiantamista viranomaisille, on poistettava, raportissa vaaditaan.
”Ihmisiä ei tarvitse kohdella huonosti, jotta rajavalvonta olisi kunnollista. Ruuan, perusterveydenhuollon ja lainopillisten neuvojen saannin estämistä on täysin mahdotonta hyväksyä. Kaikilla on oikeus arvokkuuteen ja kunnioitukseen”, Rocca sanoo.
Hänen mukaansa peruspalvelut tai pelastusoperaatiot eivät myöskään toimi vetovoimatekijänä siirtolaisille.
”Se ei ole totta. Todellisuudessa ihmiset päättävät muuttaa paljon syvällisemmistä syistä.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia