Rahanpesuskandaalit järisyttävät pankkimaailmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahanpesuskandaalit järisyttävät pankkimaailmaa

Maailman suurimpia pankkeja syytetään laajamittaisesta rahanpesusta Yhdysvalloissa.

Maailman toiseksi suurin pankki HSBC on syyllistynyt yhteistyöhön kansainvälisten rahanpesijöiden, huumekauppiaiden ja terroristijärjestöjen kumppaneiden kanssa, selviää Yhdysvaltojen senaatin tekemästä selvityksestä.

Senaatin turvallisuuskomitean tekemän raportin mukaan esimerkiksi vuosina 2007 ja 2008 HSBC välitti seitsemän miljardia dollaria Meksikosta Yhdysvaltoihin, vaikka kummankin maan viranomaiset varoittivat siirtosummien olevan niin korkeita, että niihin täytyy sisältyä huumerahoja.

Pankki on senaatin mukaan myös tarjonnut palveluja Bangladeshissa ja Saudi-Arabiassa toimiville pankeille, joilla on yhteyksiä Yhdysvaltojen terroristeiksi luokittelemiin ryhmiin.

Vaikka Yhdysvaltojen rahanpesua koskeva lainsäädäntö edellyttää pankkeja selvittämään epäilyttävien rahojen alkuperän, pankit eivät ole onnistuneet rahanpesun torjunnassa, komitea arvioi. Senaatti kritisoi myös Yhdysvaltojen finanssivalvontaa epäonnistumisesta HSBC:n toiminnan valvonnassa.

Toinen rikosepäily New Yorkista

Heinäkuun puolella julki tulleet epäilyt HSBC:n toimista saivat jatkoa elokuun alussa, kun New Yorkin talousviranomaiset julkistivat omat epäilynsä brittiläisen Standard Chartered -pankin rahanpesulakien rikkomisesta.

Viranomaisten mukaan pankki on lähes kymmenen vuoden ajan salannut 250 miljardin dollarin rahansiirot Iranin hallituksen kanssa, vaikka valtiota vastaan on kohdistunut yhä kireämpiä kansainvälisiä kauppapakotteita. Varojen siirrosta pankille oli kertynyt satoja miljoonia dollareita palvelumaksuja.

Mikäli syytökset osoittautuvat oikeiksi, pankkia odottaa miljardiluokan sakot ja korvaukset. Se voi myös menettää oikeutensa toimia New Yorkissa.

Rahoituksen avoimuutta ja korruptiota tutkiva Global Witness uskoo, että rahanpesu on yleistä kansainvälisten pankkien keskuudessa. Järjestö on tutkimuksissaan löytänyt viitteitä maailman johtavien pankkien, muun muassa Citibank ja Barclays, yhteistyöstä Turkmenistanin ja Liberian kaltaisten korruptoituneiden hallitusten kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia