Raportti: Italian turvapaikanhakijoiden olot epäinhimilliset
Turvapaikanhakijoiden käännyttäminen Italiaan on lopetettava, vaatii Pakolaisneuvonta.
Italian turvapaikanhakijat ja pakolaiset elävät täydellisessä ahdingossa vailla alkeellisimpiakin perustarpeita, käy ilmi saksalaistutkijoiden tekemästä raportista.
Raportin mukaan sekä turvapaikanhakijat että jo suojelustatuksen saaneet elävät Italiassa usein kodittomina. Vastaanottojärjestelmässä on paikkoja vain 3 000 henkilölle, mutta esimerkiksi vuonna 2009 hakijoita oli 17 000.
Käytännössä he eivät saa apua muualta kuin uskonnollisilta yhteisöiltä.
Esimerkiksi Roomassa monet hakijat elävät hylätyissä toimistorakennuksissa, joissa on hyvin vähän wc-tiloja, ei lainkaan suihkuja, lämmitystä tai lämmintä vettä. Talvella ihmisiä on paleltunut kuoliaaksi.
Vielä heikompi tilanne on joutomaille rakennetuissa hökkelislummeissa, joissa Doctors for Human Rights -järjestön mukaan on huonommat olosuhteet kuin maailman virallisilla pakolaisleireillä – niillä sentään tarjotaan käymälät ja juoksevaa vettä. Ala-arvoisissa olosuhteissa elää myös lapsia.
Raporttiin on haastateltu vuonna 2010 erityisesti Roomassa ja Torinossa majailevia turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, jotka olivat pääosin kotoisin Etiopiasta, Eritreasta ja Somaliasta.
"Eläimilläkin on parempi elämä kuin turvapaikanhakijalla. En mene takaisin Italiaan. Melkein kuolin siellä. En ollut syönyt mitään päiväkausiin ja tuuperruin kadulle. Heräsin sairaalassa, jossa sain glukoositabletteja ja lähtöpassit takaisin kadulle", kertoo somalialainen turvapaikanhakija.
"Palautukset lopetettava"
Osa Italian turvapaikanhakijoista on muista EU-maista Dublin-asetuksen perusteella palautettuja. Pakolaisneuvonnan mukaan Suomen Dublin-palautetuista suurin osa käännytetään Italiaan. Viime vuonna palautettuja oli yli 200, suurin osa heistä somalialaisia.
Pakolaisneuvonnan mukaan tilanne Italiassa on yhtä huono kuin Kreikassa, jonne palauttamisen Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tammikuussa 2011 kieltänyt. Viimeksi syyskuun lopulla Human Rights Watch raportoi EU:n maahanmuuttovirasto Frontexin rikkovan ihmisoikeuksia. Myös Italian kohdalla pitäisi lopettaa palautukset, Pakolaisneuvonta toteaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia