Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla
Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Lapsi saa keltakuumerokotteen Burkina Fasossa. Kuva: WHO / CC BY 2.0.
Lähes 20 miljoonaa lasta eli joka kymmenes lapsi maailmassa jää ilman rokotteita, selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista.
Rokotuskattavuus on viime vuosina jämähtänyt 86 prosenttiin, kun riittävään suojaan tarvittaisiin 95 prosenttia. Syyksi kasvun pysähtymiseen raportti nimeää lisääntyneet konfliktit ja epätasa-arvon.
Yleisen rokotuskattavuuden mittarina pidetään rokotusta neljää tartuntatautia, kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää ja tuhkarokkoa, vastaan.
Suurin osa rokottamatta jäävistä lapsista elää köyhissä maissa, hauraissa valtioissa ja konfliktialueilla. Väkirikkaissa Nigeriassa, Intiassa ja Pakistanissa yhteensä seitsemän miljoonaa lasta ja nuorta on vailla rokotteiden antamaa suojaa. Paljon rokottamattomia lapsia on myös Afganistanissa, Irakissa, Syyriassa, Jemenissä ja Haitissa sekä Afrikassa monissa Saharan eteläpuolisissa maissa.
Esimerkiksi Somaliassa, Syyriassa, Tšadissa ja Etelä-Sudanissa väestöstä vain 40–50 prosenttia on rokotettu.
”Rokottaminen on yksi tärkeimmistä keinoista estää tautien leviäminen ja pitää maailma turvallisena”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”Vaikka nykyään suurin osa lapsista rokotetaan, aivan liian moni jää rokottamatta. Usein he ovat juuri niitä jotka ovat suurimmassa vaarassa: köyhimpiä, marginalisoiduimpia, konfliktialueilla eläviä tai kodeistaan lähtemään joutuneita.”
Samaan aikaan länsimaissa leviävä rokotevastaisuus on kasvattanut tuhkarokkotapaukset ennätyslukemiin sitten rokotteen käyttöönoton. Euroopassa raportoitiin viime vuonna yli 83 000 tartuntaa, kun vuonna 2016 määrä oli reilut 5000. Eniten tuhkarokkotapauksia, yli 54 000, oli Ukrainassa, missä rokotuskattavuus on ainoastaan reilut 50 prosenttia.
Ennen tuhkarokkorokotteen ottamista käyttöön vuonna 1963 tuhkarokko oli lasten yleisin kuolinsyy maailmalla.
Vielä vuonna 1980 yleinen rokotuskattavuus maailmassa oli vain 20 prosenttia. Luku nousi nopeasti 75 prosenttiin 1990-luvun alkuun mennessä. Sen jälkeen kasvu on ollut hitaampaa ja pysähtynyt 2010-luvulla lähes kokonaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia