Raportti: Luonnonkatastrofit ovat ajaneet yli 10 miljoonaa ihmistä kodeistaan viimeisen puolen vuoden aikana
Valtaosa kotimaansa sisällä paenneista on paennut viimeisten kuuden kuukauden aikana luonnonilmiön, ei konfliktin takia, kertoo Punainen Risti. Taustalla ovat usein äärimmäiset sääilmiöt.
Bangladeshiin osunut taifuuni Amphan vaikutti keväällä ja kesällä 2020 miljoonien ihmisten elämään. Kuva: UNDP Bangladesh , UNDP Climate / CC BY-NC 2.0.
Viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä 12,6 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotimaansa sisällä. Heistä yli 10 miljoonaa on paennut luonnonkatastrofin takia, kertoo Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC).
Luonnonkatastrofeista pieni osa on esimerkiksi maanjäristyksiä, mutta ylivoimaisesti suurin osa liittyy ilmasto- ja sääilmiöihin. Tiedot perustuvat maan sisäistä pakolaisuutta seuraavan sveitsiläisen IDMC-tutkimuskeskuksen tietoihin.
Erityisen paljon sääkatastrofeista kärsii Aasia. Esimerkiksi taifuunit Goni ja Vamco vaikuttivat viime vuonna miljoonien filippiiniläisten elämään. Punainen Risti kertoo aloittaneensa vuoden 2020 maanosassa yhteensä 26 ilmastokatastrofeihin liittyvää avustusoperaatiota.
”Aasia kärsii ilmastokatastrofeihin liittyvästä pakolaisuudesta paljon enemmän kuin mikään muu alue. Nämä mullistukset vaikuttavat vakavasti moniin köyhimpiin yhteisöihin, jotka horjuvat jo koronapandemian taloudellisten ja yhteiskunnallisten vaikutusten vuoksi”, sanoo IFRC:n Aasian ja Tyynenmeren siirtolaisuus- ja pakolaisuuskoordinaattori Helen Brunt tiedotteessa.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestelmän tuoreen raportin mukaan luonnonkatastrofeja on nykyisin noin kolme kertaa enemmän kuin 1970- ja 1980-luvuilla, ja erityisesti siitä kärsii maataloussektori. Eniten menetyksiä maataloussektorilla aiheuttaa kuivuus.
Aasia on maatalouden mittapuullakin suurin kärsijä: sen maatalous menetti erilaisten luonnonkatastrofien takia 49 miljardia dollaria vuosina 2008–2018.
Punaisen Ristin mukaan pakolaisuus vaikuttaa suhteettoman paljon syrjittyihin ryhmiin, kuten naisiin, lapsiin, vanhuksiin, vammaisiin, siirtolaisiin ja pakolaisiin. Pandemia on vaikeuttanut avun toimittamista perille, ja esimerkiksi evakuointiin tarvitaan lisää tilaa.
Järjestö suosittelee investointeja enemmän paikallisiin järjestöihin ja niihin, jotka ovat ensimmäisenä paikan päällä auttamassa katastrofien jälkeen.
Viime vuoden lopulliset maan sisäisen pakolaisuuden luvut eivät ole vielä selvillä, mutta IDMC kertoi jo lokakuussa, että vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla noin 14,6 miljoonaa ihmistä joutui lähtemään pakosalle. Kaksi kolmasosaa pakeni erilaisia luonnonkatastrofeja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia