Raportti: Neste ja muut suuryritykset käyttävät laittomasti tuotettua palmuöljyä
Indonesiassa raivataan suojeltuja sademetsiä palmuöljyplantaaseiksi. Laittomilla plantaaseilla tuotetuista öljypalmun hedelmistä valmistettua öljyä käyttävät monet tunnetut elintarvikejätit ja öljyfirmat, kertoo ympäristöjärjestöjen julkaisema tuore tutkimusraportti.
Öljypalmuviljelmiä ja sademetsää Länsi-Kalimantanissa, Indonesiassa. Kuva: Nanang Sujana / CIFOR / CC BY-NC-ND 2.0.
Useat elintarvikejätit ja muut suuryritykset käyttävät Indonesian luonnonsuojelualueilla laittomasti tuotettua palmuöljyä, selviää indonesialaisten ympäristöjärjestöjen verkoston Eyes on the Forest (EoF) julkaisemasta tutkimusraportista.
EoF on havainnut, että yli kaksikymmentä tehdasta on ostanut Tesso Nilo -kansallispuistossa ja sen lähialueilla laittomasti viljeltyjä öljypalmun hedelmiä, kertoo WWF, jonka Indonesian osasto on mukana verkostossa.
Laittomasti tuotettua öljyä ostavat muun muassa neljä maailman suurinta palmuöljyfirmaa – Wilmar, Musim Mas, Golden Agri-Resources ja Royal Golden Eagle – jotka hallitsevat yhdessä kolmea neljäsosaa maailman palmuöljykaupasta. Kaikki yhtiöt ovat julkisesti sitoutuneet metsäkadon vastaiseen politiikkaan.
Näiltä firmoilta palmuöljyä ostavat joko suoraan tai välikäsien kautta muun muassa tunnetut elintarvikebrändit Kellogg’s, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Bunge, Mars ja Fuji Oil, hygieniatuotteita valmistavat Colgate-Palmolive ja Procter & Gamble, malesialainen palmuöljyfrma IOI – sekä suomalainen Neste.
”Tällainen toiminta saastuttaa maailmanlaajuiset toimitusketjut ja saa aikaan sen, että epäpuhdasta palmuöljyä päätyy pahaa-aavistamattomien kuluttajien ostoskoreihin”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen tiedotteessa.
Indonesia on maailman suurin palmuöljyn tuottaja. Öljyplantaasien alta on raivattu valtavat määrät sademetsää, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta. EoF:n mukaan vielä vuonna 1985 metsät peittivät 25 miljoonaa hehtaaria Indonesian pinta-alasta, kun vuonna 2016 sademetsiä oli jäljellä enää 11 miljoonaa hehtaaria.
TARKENNUS 25.7.2018. Tehtaat eivät sijaitse suojelualueilla, vaan ne ostavat niillä viljeltyjä öljypalmun hedelmiä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia