Raportti: Some-jätit eivät torju riittävän ponnekkaasti väärän ilmastotiedon leviämistä, erityisen huonosti pärjää viestipalvelu X
Monet sosiaalisen median alustavat ovat sitoutuneet ehkäisemään misinformaatiota, mutta käytännön toimista niillä ei ole näyttöä, sanovat ympäristöjärjestöt.
Some-jätit eivät torju virheellistä ilmastotietoa riittävästi, kritisoidaan raportissa. Kuva: LoboStudioHamburg, Pixabay.
Sosiaalisen median alustat eivät tee riittävästi estääkseen ilmastonmuutokseen liittyvän väärän tiedon leviämistä, sanovat ympäristöjärjestöt tuoreessa raportissaan (pdf).
Sen mukaan erityisen huonosti misinformaatiota vastaan toimii viestipalvelu X eli entinen Twitter.
Raportin on tehnyt Climate Action Against Disinformation Coalition, jossa on mukana yli 50 ympäristöjärjestöä, kuten Greenpeace ja Maan ystävät.
Tarkastelussa oli mukana viisi sosiaalisen median yhtiötä: Pinterest, TikTok, X eli entinen Twitter, Googlen omistama YouTube sekä Meta, joka omistaa Facebookin ja Instagramin.
Raportissa analysoitiin esimerkiksi sitä, millaisia käytäntöjä some-alustoille on misinformaation torjumiseksi, kuinka läpinäkyviä ne ovat, millaisia mainontakäytäntöjä niillä on sekä miten yksityisyyttä suojataan – estetäänkö esimerkiksi käyttäjätietojen päätyminen fossiiliteollisuuden toimijoille.
Vain yksi sosiaalisen median alusta, Pinterest, sai yli puolet pisteistä. Maksimi oli 21 pistettä.
Raportin mukaan sosiaalisen median yhtiöillä on kyllä erilaisia käytäntöjä virheellisen ilmastotiedon estämiseksi. Google lupasi vuonna 2021, ettei se salli ilmastonmuutoksen kieltävien sisältöjen kaupallistamista YouTubessa. TikTok lisäsi tänä vuonna ilmastonmuutoksen mis- ja disinformaatiokäytäntöjensä listalle. Pinterest kielsi viime vuonna virheellisen ilmastotiedon levittämisen sekä orgaanisissa sisällöissä että mainoksissa.
Käytännön toteutus kuitenkin ontuu. Ongelmia on etenkin läpinäkyvyydessä. Alustat eivät raportoi siitä, miten algoritmimuutokset vaikuttavat misinformaatioon, eikä suurin osa raportoi myöskään misinformaatiotrendeistä. Viherpesuun ei puututa. Käyttäjät eivät saa tietoa siitä, miten heidän ilmiantamaansa misinformaatiota käsitellään, raportissa kerrotaan.
Surkeimmin pärjää X, joka saa vain yhden pisteen – se kertoo riittävän selkeästi yksityisyyteen liittyvistä käytännöistä. Sillä ei ole lainkaan selkeitä misinformaation vastaisia käytäntöjä eikä läpinäkyvyysmekanismeja.
”Suuret teknologiafirmat ovat selkeästi epäonnistuneet estämään ilmastoon liittyvän misinformaation leviämisen, ja se uhkaa ilmastotoimia. Toksinen, fossiilisilla polttoaineilla käyvä vähemmistö hukuttaa tieteen ja järjen äänet, ja sosiaalisen median alustat ovat osallisia”, toteaa Maan ystävien edustaja Erika Seiber tiedotteessa.
Raportti julkaistiin viime viikolla, jolloin vietettiin myös New Yorkin ilmastoviikkoa sekä järjestettiin YK:n pääsihteerin António Guterresin ilmastohuippukokous.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia