Raportti: Vain neljä prosenttia maailman väestöstä elää kansalaisvapauksia kunnioittavissa maissa – Hyvä uutinen on, että kansalaisaktivismi voi myös tuottaa tuloksia
Toimittajia vastaan hyökkääminen ja sensuuri ovat yleisimpiä keinoja rajoittaa kansalaisvapauksia, selviää tuoreesta raportista.
Puolassa osoitettiin joulukuussa 2017 mieltä oikeuslaitoksen riippumattomuuden puolesta. Puola kuuluu Civicuksen raportin mukaan maihin, joissa perusvapauksien tilaa kavennetaan. Kuva: Grzegorz Żukowski / CC BY-NC 2.0.
Yli puolet maailman maista rajoittaa vakavasti ihmisten perusvapauksia, kuten yhdistymisen, kokoontumisen ja ilmaisun vapautta, varoittaa kansainvälinen kansalaisjärjestöjen verkosto Civicus.
Sen eilen ilmestyneen raportin (pdf) mukaan tutkituista 196 maasta 111:ssa kansalaisyhteiskunta on ”vakavan hyökkäyksen” kohteena. Määrä on noussut kahdella maaliskuuhun verrattuna. Vain neljä prosenttia maailman väestöstä – muun muassa suomalaiset – elää maissa, joissa hallitus kunnioittaa perusvapauksia kunnolla.
Civicus oli jo aiemmassa raportissaan huolissaan kansalaisyhteiskunnan kutistuvasta tilasta. Viimeiseen katsaukseen verrattuna tilanne on sen mukaan pahentunut nyt yhdeksässä maassa: Itävallassa, Azerbaidžanissa, Gabonissa, Kuwaitissa, Italiassa, Naurulla, Papua-Uudessa-Guineassa, Tansaniassa ja Senegalissa.
Esimerkiksi Tansania on viime aikoina ollut otsikoissa toimittajiin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvien hyökkäysten vuoksi.
Raportissa analysoidaan myös sitä, millä tavoin perusvapauksia kohtaan on viimeisten kahden vuoden aikana hyökätty. Yleisimpiä keinoja ovat sen mukaan hyökkäykset toimittajia vastaan sekä sensuuri. Aktivistien häirintä ja ylimitoitetun voiman käyttö protesteissa ovat seuraavaksi yleisimpiä keinoja.
”Lisääntyvistä huonoista laeista, jotka tukahduttavat kansalaisvapauksia, ollaan oikeutetusti huolissaan. Datamme kuitenkin osoittaa, että ne ovat vain jäävuoren huippu. Lain ulkopuoliset keinot, kuten toimittajia vastaan hyökkääminen tai mielenosoittajien pahoinpitely, ovat paljon yleisempiä”, sanoo Civicuksen edustaja Cathal Gilbert tiedotteessa.
Hyvä uutinen on, että seitsemässä maassa tilanne on parantunut. Se osoittaa Civicuksen mukaan, että rauhanomaisella aktivismilla voidaan saavuttaa muutoksia. Esimerkiksi Etiopiassa on ollut vuosien ajan levotonta ja toisinajattelijoita on vainottu yhä pahemmin. Tänä vuonna maassa on kuitenkin muun muassa vapautettu poliittisia vankeja, lievennetty sähköisen viestinnän rajoituksia ja alettu uudistaa pahimpia lakeja.
Civicus kerää tietonsa yli 20 järjestön avustuksella useista eri lähteistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia