Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän

Oxfamin mukaan 22 maailman rikkainta miestä omistaa enemmän kuin Afrikan naiset. Tuoreen YK-raportin mukaan myös tuloerot ovat kasvaneet, ja siinäkin rikkain yksi prosentti on voittanut.

YK:n pääekonomisti Elliot Harris (vas.) ja YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osaston edustaja Marta Roig  pöydän ääressä

YK:n pääekonomisti Elliot Harris (vas.) ja YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osaston edustaja Marta Roig esittelivät eilen eriarvoisuuteen keskittyvää raporttia New Yorkissa. Kuva: Manuel Elias / UN Photo.

71 prosenttia maailman väestöstä elää maissa, joissa tuloerot ovat viime vuosina kasvaneet, laskee YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osasto uudessa raportissaan.

Niistä 57 maasta, joista tietoja oli saatavilla, 46 maassa rikkain prosentti kasvatti tulojaan vuosina 1990–2015. 92 maassa köyhin 40 prosenttia väestöstä taas ansaitsee alle neljänneksen kaikista tuloista, raportissa kerrotaan.

Rikkaiden saama hyöty on vain kasvanut: esimerkiksi kehittyneissä maissa huipputuloisten veroaste putosi 66 prosentista 43 prosenttiin vuosina 1981–2018.

Raportti ilmestyi eilen, samaan aikaan, kun Sveitsin Davosissa alkoi Maailman talousfoorumi, jonne kokoontuu muun muassa maailman rikkaimpien maiden johtajia ja liike-elämän edustajia.

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam julkaisi foorumin alla oman raporttinsa, jossa eriarvoisuutta tarkastellaan tuloerojen sijasta vaurauserojen perusteella. Sen mukaan maailmassa on 2 153 miljardööriä, joilla on enemmän omaisuutta kuin 4,6 miljardilla muulla. 22 maailman rikkainta miestä omistaa enemmän kuin kaikki Afrikan naiset.

YK:n raportin mukaan hyviäkin uutisia on. Maiden väliset keskituloerot ovat pienentynet, ja useimmissa Latinalaisen Amerikan ja Karibian sekä joissakin Afrikan maissa tuloerot ovat vähentyneet viimeisten parin vuosikymmenen aikana.

Silti esimerkiksi Pohjois-Amerikassa keskitulo on yhä keskimäärin 16 kertaa suurempi kuin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Samaan aikaan valta keskittyy yhä enemmän rikkaiden käsiin, mikä taas rapauttaa kansalaisten luottamusta hallituksiin ja voi jopa heikentää demokratiaa, raportissa varoitetaan.

Raportti peräänkuuluttaa lääkkeeksi esimerkiksi universaalia koulutusta, parempaa sosiaalipolitiikkaa, syrjinnän vastaisia lakeja sekä etenkin heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten osallistumisten edistämistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia