Raportti: Yhdysvaltain maissipolitiikka nostaa ruuan hintaa
Köyhät Afrikan maat ovat Yhdysvaltain biopolttoainepolitiikan armoilla, varoittaa IFPRI.
Yhdysvaltain on lopetettava biopolttoaineiden tuotannon edistäminen, jos se haluaa, että nälänhätään ja globaaleihin ruuan hintaheilahteluihin halutaan vaikuttaa, varoitetaan tuoreessa International Food Policy Instituten Global Hunger Index -raportissa.
Raportin mukaan se, että Yhdysvaltain hallitus tukee maissietanolin valmistusta, on tärkeä tekijä tämänvuotisessa ruuan hinnan nousussa ja se saattaa pahentaa heilahtelua myös tulevana vuosikymmenenä.
IFPRI:n mukaan Yhdysvallat dominoi maailman maissintuotantoa, joten käytännössä ruokaa tuovat maat, kuten Saharan eteläpuolisen Afrikan maat, ovat sen kotimaanpolitiikan armoilla. Yhdysvallat tukee etanolin tuotantoa erilaisten tukien ja mandaattien avulla, mikä varmistaa, että maissia kasvatetaan enemmän polttoaineeksi kuin ruuaksi, etenkin, kun öljyn hinta on korkealla, instituutti varoittaa.
Myös YK-järjestöjen mukaan biopolttoaineet ovat yksi syy ruuan hinnan nousulle. Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn, maatalousjärjestö IFADin ja ruokaohjelma WFP:n The State of Food Insecurity in the World -raportin mukaan ruuan hinta nousee ja heilahtelee tulevaisuudessakin.
Siihen johtavat paitsi biopolttoaineet, myös kysynnän kasvu nopeasti kasvavissa talouksissa, väestönkasvu sekä äärimmäiset sääilmiöt ja luonnonvarojen väheneminen tietyillä alueilla. Raportissa vaaditaankin etenkin maatalouden investointien lisäämistä.
Turvattomuus hidastaa apua Etelä-Afrikassa
Samaan aikaan Afrikan sarvessa ponnistellaan edelleen nälästä kärsivien auttamiseksi. YK:n arvioima tarvittu 2,5 miljardin dollarin apusumma kertyy hiljalleen, mutta edelleen summasta puuttuu brittilehti Guardianin tietojen mukaan 627 miljoonaa dollaria.
Toisaalta rahaa on myös saatu kokoon. Brittiläisten avustusjärjestöjen yhteenliittymä DEC on saanut sadassa päivässä kasaan 72 miljoonaa puntaa eli yli 80 miljoonaa euroa. Vain Haitin maanjäristyksen ja Kaakkois-Aasian uhreille on saatu sen toimesta kerättyä enemmän.
Apua on kuitenkin vaikea saada perille, sillä avustustyöntekijöiden ja turistien sieppaukset ovat vaikeuttaneet avustustoimenpiteitä. Lääkärit ilman rajoja on joutunut evakuoimaan osan työntekijöistään, sillä viime viikolla kaksi sen työntekijää siepattiin Dadaabin pakolaisleirikompleksissa Keniassa. Järjestö pelkää myös, että turvallisuustilanne heikkenee Mogadishun hökkelikylissä, jonne on saapunut yli 150 000 kuivuuden uhria.
Afrikan sarvessa kärsii nälästä yhteensä noin 13,3 miljoonaa ihmistä. Pahin tilanne on Somaliassa sekä Keniassa ja Etiopiassa. Alueella pelätään myös tautien leviämistä sadekauden alkaessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia