Rauhanjärjestöt: EU laiminlyö asevientivalvontaansa – "kuin pyromaaninen palomies"
EU myy eniten aseita Lähi-idän maille, joista monissa on käynnissä konflikti.
Eurooppalaiset ja suomalaiset rauhanjärjestöt antavat kovaa kritiikkiä EU:lle puutteellisesta asevientivalvonnasta ja sen raportoinnista. Euroopan asekaupan vastaisen verkoston (ENAAT) mukaan unioni toimii kuin "pyromaaninen palomies" myymällä aseita ihmisoikeuksia polkeville maille sen sijaan että se puuttuisi konfliktien syihin, kannanotossa todetaan.
EU:n vuotta 2014 käsittelevä asevientivalvontaraportti julkaistiin viime viikolla. Järjestöjen mukaan osa jäsenvaltioista ei raportoi asevientiään vaadittujen standardien mukaisesti, mikä tekee tilastojen vertailun ja kokonaisuuden hahmottamisen mahdottomaksi. Lisäksi raportti julkaistaan myöhässä ja tiedot ovat epäjohdonmukaisia.
Se, mikä tilastoista saadaan selville, on järjestöjen mukaan huolestuttavaa. Vuonna 2014 maantieteellisistä alueista eniten aseita ja asejärjestelmiä vietiin Lähi-idän alueelle, yli 31,5 miljardilla eurolla. Tämä tarkoittaa sitä, että EU-maat myyvät suurimman osan EU:n ulkopuolelle vietävistä aseista alueelle, jota repivät vakavat aseelliset konfliktit ja jonka maista suurimmalla osalla on hyvin autoritaariset hallinnot ja tilillään lukuisia ihmisoikeusrikkomuksia,ne muistuttavat.
Aseita on myyty esimerkiksi Saudi-Arabialle 3,9 miljardilla eurolla. Maa käy parhaillaan ilmapommituskampanjaa Jemenissä liittolaisineen.
"Myös Suomi on myöntänyt vientilupia Lähi-itään. Esimerkkinä tästä on valtioneuvoston viime vuoden lopulla myöntämä vientilupa Arabiemiraatteihin. Yleisesti ottaen on hämmästyttävää, kuinka Suomi ja EU:n jäsenvaltiot voivat pitää räikeimmillään sotarikoksiin syyllistyviä maita hyvinä ja hyväksyttävinä asekauppakumppaneina", sanoo ENAATiin kuuluvan Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
EU:n yhteinen asevientiä koskeva kanta kieltää aseiden viennin maihin, joissa niitä voitaisiin käyttää sisäisen sorron välineenä tai kansainvälisissä konflikteissa tai joissa ne voisivat lisätä alueellista epävakautta.
"Suomen on nyt ajettava tiukempaa asevientipolitiikkaa koko EU:lle. Samalla sen tulisi huolehtia siitä, ettei oma politiikkamme ole ristiriidassa ihmisoikeussitoumustemme kanssa", toteaa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia