Reilu kauppa valtasi nurkan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Reilu kauppa valtasi nurkan

Kenian ja kenties koko Afrikan ainoa Reilun kaupan myymälä täytyy jo aamuvarhaisella. Valtaosa asiakkaista on khakiasuisia safarituristeja tai avustustyöhön tulleita, mutta joukkoon mahtuu myös jokunen kanta-asukaskin.

Nairobi, 10.04.07 (IPS) - Kenian ja kenties koko Afrikan ainoa Reilun kaupan myymälä täytyy jo aamuvarhaisella. Valtaosa asiakkaista on khakiasuisia safarituristeja tai avustustyöhön tulleita, mutta joukkoon mahtuu jokunen kanta-asukaskin.

Vuolukiviveistokset, värikkäät korut sekä nahka- ja kangaslaukut kutsuvat hypistelemään.

Kenialainen juristi Susan Mathai on ollut Nairobin esikaupungissa sijaitsevassa ostoskeskuksessa toimivan Undugu Fair Trade Shopin asiakas jo muutaman vuoden.

"Undugu tarkoittaa veljeyttä ja solidaarisuutta. Pidän siitä, että tämä kauppa noudattaa reilun kaupan periaatteita, joihin kuuluvat toiminnan läpinäkyvyys ja tulosvastuullisuus, sukupuolten tasa-arvo ja oikeudenmukaisen korvauksen takaaminen tuottajille", Mathai sanoo.

Undugun reilun kaupan yksikköä johtavan Frederick Masinden mukaan Nairobin kauppa on ainoa kansainvälisen Reilun kaupan sertifikaatin saanut liike Keniassa ja mahdollisesti koko Afrikassa.

Kauppa on vain yksi Undugu Society of Kenya (USK) -järjestön monista toimialoista. Työ alkoi katulasten avustamisena yli 30 vuotta sitten, jolloin hollantilainen katolinen pappi, isä Arnold Grol, perusti järjestön.

Katulapsityö jatkuu yhä, ja sitä on laajennettu erilaisilla koulutus- ja yhteisöhankkeilla. Undugun reilun kaupan myymälä antaa tuloja arviolta 800:lle keskimäärin seitsenhenkiselle perheelle eri puolilla maata. Välillisesti hyötyviä on sadoittain lisää.

Salome Oendo, 53, on toimittanut Undugulle vuolukiviveistoksia yli 20 vuoden ajan.

"Palkan ansiosta pystyin kouluttamaan neljä lastani. Yksi onnistui pääsemään yliopistoon asti", Oendo kertoo.

Undugun säännöllisesti järjestämät työpajat kokoavat taidekäsityöläisiä Kenian eri kolkilta Nairobiin.

Ben Oreni, 38, ja Siango Masese, 41, sanovat hyötyneensä ilman välikäsiä ja reilulla hinnalla käydystä kaupasta. Kumpikin on onnistunut rakentamaan oman talon.

Johtaja Masinde kertoo, että reilun kaupan jäsentuottajille taataan noin 260 euron kuukausitulot. Kenian 34-miljoonaisesta väestöstä yli puolet elää alle 1,50 eurolla päivässä.

"Maksut vaihtelevat markkinatilanteen mukaan. Suurin osa käsitöistämme menee vientiin. Kun saamme suuria tilauksia, tuottajat ansaitsevat huomattavasti enemmän", Masinde selittää.

Undugun reilun kaupan yksikön vuotuinen liikevaihto on noin 350 000 euroa. Tuloja kartuttaa eniten vienti Euroopan unioniin ja Yhdysvaltoihin, joissa kysynnän odotetaan edelleen kasvavan.

"Työpajoissamme korostamme, että tuottajien täytyy ajatella kansainvälisiä markkinoita, joilla vallitsee kova kilpailu", Masinde kertoo.

Moni Undugun tuottaja työllistää itse lisää käsityöläisiä. Puutöihin erikoistunut Alex Mutua, 49, Mailinin rannikkokaupungista kertoo, että hänellä on kolme henkeä vakituisesti palkkalistoillaan.

Nairobilaisen Juliana Katungen puu-, nahka- ja koruverstaassa on viisi työntekijää. Kiireaikoina hän pestaa Mutuan tavoin vielä lisäväkeä.

"Tunnen ylpeyttä siitä, että pystyn auttamaan muita", Katunge sanoo. Hän kiittelee myös Undugun työpajoja, joissa ammattisuunnittelijat auttavat uusien ideoiden kehittelyssä.

Mutua arvostaa Undugun joustavuutta. "Useimmilla meistä on muitakin asiakkaita. On hyvä, että voimme myydä tuotteitamme muille silloin, kun Undugun kysyntä on vähäistä."

Tuottajat toivovat yhtä parannusta: osa tilauksen hinnasta tulisi saada ennakkoon, jotta olisi rahaa raaka-aineiden hankintaan.

Masinde myöntää ongelman, mutta vierittää syyn ulkomaisten tilaajien niskaan: maksut tulevat kolmen-neljän kuukauden viipeellä, joten ennakkoa ei liikene.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia