Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.

Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa

Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Bangladesh on päättänyt lykätä rohingya-pakolaisten palauttamisen aloittamista Myanmariin. Syynä on uutismedioiden mukaan muun muassa se, ettei lista palautettavista ole vielä valmis eivätkä myöskään siirtymäkeskukset vielä valmiita. Lisäksi monet rohingyat pelkäävät turvallisuutensa puolesta.

Bangladeshiin on paennut yli 655 000 Myanmarin rohingya-vähemmistön jäsentä elokuun 2017 jälkeen. Islaminuskoista vähemmistöä on vainottu maassa pitkään, ja elokuussa jännitteet kärjistyivät väkivallaksi. Rohingyoja on tapettu ja raiskattu ja heidän kotejaan poltettu. YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maassa tehtiin etnisiä puhdistuksia.

Myanmar ja Bangladesh pääsivät viime viikolla sopuun rohingyojen paluusta. Tarkoituksena oli, että rohingyoja palaisi Myanmarin 1 500 ihmisen viikkotahtia. Myanmarin mukaan prosessi oli määrä aloittaa tänään, mutta Bangladeshin mukaan siihen ei olla vielä valmiita.

Ihmisoikeusjärjestöt ja rohingyat itse ovat olleet huolissaan palautusten aloittamisesta, sillä monet rohingyat eivät halua palata. Rohingyat ovat vaatineet muun muassa, että Myanmarin armeija asetetaan vastuuseen julmuuksista. He haluavat myös Myanmarin kansalaisuuden, takeet turvallisuudestaan, tunnustuksen vähemmistöasemastaan sekä jälleenrakennusta.

”Monilla pakolaisilla ei enää ole koteja, joihin mennä, sillä armeija poltti ne maan tasalle. Ei myöskään ole mitään takuita siitä, että heitä ei enää syrjitä eivätkä he koe väkivaltaa sen apartheid-hallinnon alla, jota he vain vähän aikaa sitten pakenivat”, toteaa myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pakolaisten oikeuksien johtaja Charmain Mohamed.

Järjestö muistuttaa, että ihmisten palauttaminen oloihin, joissa he voivat joutua ihmisoikeusloukkausten kohteiksi, rikkoo vuoden 1951 pakolaissopimusta ja sitoo kaikkia valtioita muutenkin riippumatta siitä, ovatko ne allekirjoittaneet sopimusta vai eivät.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia