Ruokakriisi pahentaa Somalian ahdinkoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokakriisi pahentaa Somalian ahdinkoa

Ali Yusuf kuljettaa työkseen toriasiakkaiden
ostoksia Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Ennen hän elätti
ansioillaan kahdeksanhenkisen perheensä, mutta nyt tekee tiukkaa.

Ali Yusuf kuljettaa työkseen toriasiakkaiden ostoksia Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Ennen hän elätti ansioillaan kahdeksanhenkisen perheensä, mutta nyt tekee tiukkaa.

"Vaikka raataisin kuinka, tulot eivät riitä kallistuvaan ruokaan", Yusuf valittaa lastatessaan 250 kilon kuormaa kärryihinsä.

"Minun on vietävä kymmeniä tällaisia lasteja kaukaisiin paikkoihin keskustan vaarallisia katuja pitkin, enkä silti tienaa tarpeeksi", hän sanoo.

Eri puolilla Somaliaa järjestettiin jo toukokuussa mielenosoituksia ruoan hinnannousua vastaan. Pääkaupungissa mielenosoittajat yltyivät heittelemään kiviä ja polttamaan autonrenkaita. Turvallisuusjoukot hajottivat mellakan kovin ottein.

Somalian väliaikaisen hallituksen pääministeri Nur Hassan Hussein on kieltänyt elintarvikkeiden viennin, mutta kiellon vaikutus on vähäinen maassa, joka on riippuvainen tuontiruoasta.

 

Merirosvous nostaa hinnat pilviin

Ruokakriisin vaikutusta pahentaa Somaliassa liki 20-vuotinen sisällissota.

"Ongelmaa kärjistävät olojen pitkään jatkunut epävakaus, väärien setelien painaminen, polttoaineen hinnan kohoaminen ja laaja merirosvous, joka pelottaa ruokaa ja apua tuovat alukset pois", somalialainen taloustieteilijä Mohamed Elmi sanoo.

Öljyn hinnannousu on nostanut kuljetuskustannukset pilviin, mikä vaikuttaa kaikkeen toimintaan.

Somalialla on Afrikan pisin rantaviiva, ja sen aluevesillä on kaapattu niin avustus- kuin kaupallisiakin lasteja.

Kansainvälisen merenkulkujärjestön mukaan rosvojen kynsiin joutui alueella viime vuonna 25 laivaa. Tänä vuonna kesäkuun alkupäiviin mennessä
oli kaapattu kymmenen alusta.

Somalian tuontiyrittäjien mukaan merirosvouksen riski on kaksinkertaistanut avustuskuljetusten hinnat.

 

Suurin osa tuloista tulee rahalähetyksistä

Villinä laukkaavaa inflaatiota taas pahentaa Somalian shillinkien ahkera väärentäminen.

Yksi Yhdysvaltain dollari maksoi viime vuonna noin 20 000 shillinkiä, mutta toukokuussa jo 33 000. Kurssia nostivat paljastukset, joiden mukaan autonomiseksi julistautuneella Puntlandin alueella painetaan urakalla taitavasti väärennettyjä shillinkejä.

Ainoastaan tuhannen shillingin setelit ovat pysyneet liikenteessä vuotta 1991 edeltävistä ajoista asti. Tuolloin kukistettiin Siad Barren hallitus, ja Somalia ajautui sekasortoon. Pienemmät setelit ja kolikot on poistettu käytöstä liian kuluneina.

Somalian hallitus vaatii ruoan tuontiverot dollareissa, jotka ovat paljolti käytössä myös kaupankäynnissä.

"Ansaitsen parhaina päivinä 100 000 shillinkiä, mutta se ei riitä edes perheeni ateriaan. Kilo riisiä maksaa yli 35 000 shillinkiä ja kilo jauhoja yli 30 000 shillinkiä. Ihmettelen, mihin tämä johtaa", Yusuf päivittelee.

Somalialaisten tärkein tulonlähde ovat rahalähetykset ulkomailla asuvilta sukulaisilta. Kun rahalla saa yhä vähemmän, ihmisille ei jää muuta neuvoa kuin tinkiä päivittäisten aterioiden määrä perinteisestä kolmesta kahteen tai vain yhteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia