Ruotsissa työskennellyt iranilaislääkäri tuomittu kuolemaan vakoilusta
Ruotsin Karoliinisessa instituutissa opettanut Ahmadreza Djalali on saanut kuolemantuomion Iranissa. Iran osoittaa tuomiolla täydellistä oikeusvaltioperiaatteen halveksintaa, sanoo Amnesty International.
Iran on yksi eniten ihmisiä teloittava maa. Kuva: Blondinrikard Fröberg / CC BY 2.0.
Iranilaista lääkäriä ja tutkijaa Ahmadreza Djalalia uhkaa kuolemantuomio vakoilusta. Djalalin tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, sillä hän on viime vuodet työskennellyt eurooppalaisissa yliopistoissa.
Iranilaissyntyisellä Djalalilla on oleskelulupa Ruotsissa, jossa myös hänen perheensä asuu. Hän on viime vuodet opettanut Tukholman Karoliinisessa instituutissa sekä myös Belgiassa ja Italiassa. Tutkijoiden vapautta puolustavan Committee of Concerned Scientists -järjestön mukaan hän oli Teheranin yliopiston kutsusta opettamassa katastrofilääketiedettä, kun hänet pidätettiin vuonna 2016.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime viikolla, että Djalali on nyt tuomittu kuolemaan. Syytteenä oli ”korruptio maan päällä”, joka on erityisen vakava rikos.
Tapauksen yksityiskohdat ovat epäselviä, mutta viime viikolla myös Iranin syyttäjä kertoi maan tuominneen yhden henkilön kuolemaan vakoilusta Israelin hyväksi. Mediat ovat päätelleet, että kyseessä on juuri Djalali. Maa väittää, että tuomittu on tavannut Israelin tiedusteluviranomaisia ja antanut tietoa sen ydinohjelmasta vastineeksi rahasta ja oleskeluluvasta Ruotsissa, uutistoimisto Reuters kertoo.
Kansainvälisten lakien mukaan kuolemanrangaistus voidaan antaa vain äärimmäisen vakavista rikoksista ja silloinkin huolellisen oikeudenkäynnin jälkeen. Amnestyn mukaan todisteita Djalalia vastaan ei ole ja lisäksi hän ei saanut kunnollista oikeudenkäyntiä. Hän oli kuukausia eristyksissä ja ilman asianajajaa.
”Djalali tuomittiin kuolemaan karkean epäreilun oikeudenkäynnin jälkeen. Se osoittaa Iranin viranomaisten järkkymättömän sitoutumisen kuolemanrangaistukseen mutta myös oikeusvaltioperiaatteen täydellisen halveksunnan”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohojis-Afrikan edustaja Philip Luther tiedotteessa.
Djalali on kertonut, että häntä painostettiin tunnustamaan tekonsa.
Monet EU-maat vetosivat Djalalin puolesta jo alkuvuodesta, jolloin tieto kuolemantuomion uhasta saatiin. Myös Ruotsi on Reutersin mukaan kertonut ottaneensa asian esiin Iranin edustajien kanssa.
”Aikana, jolloin Iranin viranomaiset aktiivisesti vahvistavat siteitään EU-maiden kanssa, on absurdia, että Djalalin akateemisia yhteyksiä eurooppalaiseen maahan käytetään todisteena häntä vastaan”, Luther toteaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia