Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne
Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja
Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Naiset saavat pian ajaa Saudi-Arabiassa. Uudistus on kuitenkin tullut kovalla hinnalla, sillä lukuisia naisaktivisteja on pidätetty. Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0.
Saudi-Arabiassa on jälleen pidätetty naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja. Maassa näyttää olevan menossa armoton kampanja naisten oikeuksien liikettä kohtaan, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).
Saudi-Arabia on ottamassa edistysaskeleita sukupuolten tasa-arvossa, sillä se on ilmoittanut purkavansa naisten ajokiellon 24.6. alkaen. Monet ajokiellon purkamisen puolesta kampanjoineet naiset eivät kuitenkaan pääse juhlimaan uudistusta, sillä he ovat pidätettyinä tai kiinni otettuina.
Maassa pidätettiin toukokuussa toistakymmentä ihmisoikeusaktivistia, joista osa oli naisten ajo-oikeuden puolesta kampanjoineita naisia. Osa vapautettiin tilapäisesti, mutta kesäkuun alussa pidätettiin kaksi aktivistia lisää. Lisäksi useita aktivisteja on asetettu matkustuskieltoon.
HRW:n mukaan kesäkuussa pidätettyihin kuuluu naisaktivisti Nouf Abdelaziz, joka oli osoittanut julkisesti tukensa kolmelle toukokuussa pidätetylle aktivistille. Muutamaa päivää myöhemmin pidätettiin hänen ystävänsä Mayaa al-Zahrani.
”Saudihallinto näyttää päättäneen viedä kansalaisiltaan kaiken tilan osoittaa edes retorista tukea vangituille aktivisteille tässä anteeksiantamattomassa hyökkäyksessä toisinajattelijoita kohtaan”, sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän johtaja tiedotteessa.
Aiemmin pidätetyistä aktivisteista yhdeksän siirretään paikallisten medioiden tietojen mukaan pian erityisrikostuomioistuimeen, jossa heitä syytetään muun muassa yhteistyöstä vihollisten kanssa sekä rahallisen ja moraalisen tuen antamisesta ulkomaisille vihollistahoille.
Erityistuomioistuin on perustettu terrorismirikoksia varten, ja sitä on aiemminkin sovellettu ihmisoikeusaktivisteihin. Nyt syytteessä olevat aktivistit, joista neljä on naisia, voivat saada 20 vuoden vankeustuomion.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on viime aikoina tehnyt maassa useita uudistuksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan samaan aikaan tapahtuva ihmisoikeusaktivistien ahdistelu saattaa olla yritys liennyttää maan konservatiivisia tahoja sekä varoittaa aktivisteja.
”On välttämätöntä, että Saudi-Arabian länsimaiset liittolaiset korottavat äänensä osoittaakseen solidaarisuutta vangituille ja painostaakseen viranomaisia vapauttamaan ihmisoikeustyönsä takia kiinni otetut ennen kuin heidät viedään oikeuteen. Kesäkuun 24. päivänä ei voida juhlia oikeasti, kun ajo-oikeuden puolesta kampanjoineet ja heidän tukijansa ovat telkien takana”, Whitson muistuttaa.
Myös YK ja Euroopan parlamentti ovat vaatineet aiemmin tuominneet aktivistien pidätykset.
Kommentit
Voi että on ksksinaismoralistista, milloin tuo keskiajan meininki loppuu ja edes hitunen tass-arvoa toteutuisi. Pah sinne.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia